Što znači Trumpova dominantna pobjeda u Iowi?

Foto: Profimedia

Bila je to možda najmanje iznenađujuća pobjeda u povijesti stranačkih predizbora u Iowi. Donald Trump uvjerljivo je pobijedio u prvom natjecanju u utrci za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke, s razlikom koja je na kraju bila sasvim ugodna kao što su ankete mjesecima predviđale.
Ali dominacija u prebrojavanju glasova bila je samo jedan od razloga zašto je bivši američki predsjednik slavio u ponedjeljak navečer nakon što su njegovi pristaše izdržali ekstremno hladno vrijeme kako bi mu donijeli pobjedu, piše BBC.

Niti jedan od glavnih Trumpovih konkurenata, Nikki Haley i Ron DeSantis, nije se nametnuo kao vodeći izazivač - tako da su glasovi republikanaca koji ne podržavaju Trumpa i dalje podijeljeni. U međuvremenu, njegov ideološki najsličniji suparnik Vivek Ramaswamy objavio je da odustaje - i da će podržati Trumpa u utorak u New Hampshireu. BBC donosi detaljniju analizu zašto su rezultati u Iowi bili tako značajni u utrci za Bijelu kuću.

Ovo je još uvijek stranka Donalda Trumpa

Trumpova pobjeda u Iowi bila je povijesno uvjerljiva. Osvojio je najviše glasova u svim osim u jednom od 99 okruga Iowe, a i u tom je izgubio samo za jedan glas. Nitko dosad nije pobijedio u Iowi s više od 12 postotnih bodova, a Trumpova prednost približit će se 30% i mogao bi na kraju osvojiti natpolovičnu većinu glasova republikanaca koji su izašli na predizbore. Nakon gotovo svih prebrojanih glasova, Trump je osvojio 51%, DeSantis 21%, a Haley 19%.

Anketa među građanima Iowe koji su u ponedjeljak navečer izašli na glasanje pomaže objasniti točno zašto je njegova kanddiatura zasad tako uspješna.

Otprilike polovica republikanskih birača smatra se dijelom Trumpova pokreta "Učinimo Ameriku ponovno velikom" (MAGA), prema CBS Newsu. Trumpova pobjeda također je bila uvjerljiva u svim demografskim skupinama. Osvajao je mlade i stare, muškarce i žene. Također je pridobio evangelike i konzervativne birače s kojima je imao problema 2016. godine.

Poraženi predsjednički kandidati obično izblijede iz sjećanja, nikad se ne mogu otresti etikete gubitka. Trump je, međutim, uspio uvjeriti republikance - u Iowi i na nacionalnoj razini - da nije izgubio.

Velika većina glasača na predizborima u Iowi izjavila je za CBS kako vjeruje da je Trump stvarni pobjednik predsjedničkih izbora 2020. Među Trumpovim pristašama taj postotak se povećao na 90%.

Trumpova pobjeda je izvanredan preokret

Dominantna pozicija Trumpa unutar Republikanske stranke bila je nepobitna - ali njegova je pobjeda izvanredna u širem kontekstu moderne američke politike.

Prije tri godine završio je svoj prvi predsjednički mandat pod oblakom kontroverzi, a njegova kampanja za osporavanje poraza od demokrata Joea Bidena kulminirala je nemirima na Kapitolu 6. siječnja. Zbog toga se protiv njega vode dva kaznena postupka.

Kao pobjednik stranačkih izbora u Iowi napravio je prvi značajan korak prema tome da postane kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u studenom.

Trump mora još raditi kako bi postao republikanski stjegonoša. Sljedeći će se tjedan suočiti s većim izazovom protiv Haley u New Hampshireu, gdje ankete pokazuju da je njegova nekoć dominantna prednost smanjena na gotovo jednoznamenkastu brojku.

Ali on je i dalje uvjerljivi favorit u utrci, jer su ga u njegovom prvom testu podržali stvarni republikanski glasači.

U Iowi se nije pojavio jasan suparnik

Uoči stranačkih izbore u Iowi u ponedjeljak, većina izbornih intriga kretala se oko toga koji će kandidat zauzeti drugo mjesto iza Trumpa. Na kraju je DeSantis bio taj. Međutim, to nije veliko postignuće, s obzirom na tijesnu prednost s kojom je guverner Floride završio ispred Haley, a nakon što je uložio toliko vremena i resursa u Iowu.

Rezultat i obećanje DeSantisa da će nastaviti sa svojom kampanjom neće omogućiti jasan rezultat koji bi zajamčio sučeljavanje jedan na jedan s Trumpom u danima koji dolaze. Zapravo, rezultat bi mogao učiniti Trumpovu pobjedu još nadmoćnijom, budući da je njegova strategija zavadi i vladaj još uvijek na snazi dok republikanski izborni proces zahuktava.

Jedini kandidat koji je odustao, Ramaswamy, dodatno će raščistiti teren za bivšeg predsjednika, jer istraživanja javnog mnijenja pokazuju da njegovi pristaše ističu Trumpa kao drugi izbor. Iako je prikupio samo oko 8% u Iowi, svaka podrška se računa, a podrška Ramaswamyja pogurat će  Trumpa prema uspjehu u New Hampshireu.

Rezultat u Iowi također će omogućiti bivšem predsjedniku da dodatno usmjeri svoje napade na predsjednika Bidena, nešto što je dosljedno činio tijekom svog pobjedničkog govora u ponedjeljak navečer. Sa svoje strane, čini se da demokrati pozdravljaju obračun i priliku da iskoriste ono što vide kao Trumpovu ranjivost.

Međutim, niz dominantnih pobjeda, počevši od Iowe, bivšem će predsjedniku dati zamah - i auru pobjednika. Do jesenskih predsjedničkih izbora, Trump bi se mogao pokazati strašnijim protivnikom nego što su očekivali - ili se nadali.

Pročitajte više