Stoiber: Hrvatska bi mogla biti primljena u EU 2008.

HRVATSKA je po mišljenju Europske komisije napravila velik napredak, rekao je u utorak u Ljubljani bavarski premijer Edmund Stoiber ocijenivši da bi Hrvatska mogla biti primljena u Europsku uniju 2008. godine.

"To bi bio jasan signal za demokratizaciju cijelog Balkana", ocijenio je Stoiber govoreći na konferenciji za novinare nakon susreta sa slovenskim premijerom Antonom Ropom.

Rop je rekao da Slovenija Hrvatskoj, ali i drugim državama zapadnog Balkana, može pomoći svojim znanjem i iskustvima te investicijama na to područje.

Bavarski premijer izrazio je tijekom posjeta Sloveniji zabrinutost preambicioznim planovima širenja Europske unije, osobito u pogledu Turske.

"Primanje Turske dovelo bi do ekonomskih teškoća koje bi Europa teško podnijela, a to bi dovelo do jačanja gospodarskih razlika", rekao je Stoiber na tiskovnoj konferenciji, dok je Rop ocijenio da i Turska i balkanske države moraju imati europsku perspektivu budu li ustrajale na putu reformi.

Sa Stoiberom je razgovarao i predsjednik Janez Drnovšek, zauzevši se za nastavak bavarskih investicija u Sloveniji, kojoj ta njemačka savezna država predstavlja jednog od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera. Uz pitanje širenja EU-a, gospodarska suradnja Bavarske s novim članicama EU-a glavna je tema Stoiberove turneje, jer nakon Ljubljane popodne odlazi u Budimpeštu.

Drnovšek je istaknuo važnost suradnje bavarskog Siemensa sa slovenskim Iskratelom, a na želju Stoibera obrazložio je slovensko gledanje na stanje na zapadnom Balkanu. Stoiber je već ranije izrazio opredjeljenost za to da se u EU nakon zadnjeg proširenja prime još Bugarska, Rumunjska i Hrvatska, a onda da dođe do "konsolidacije" i jačanja identiteta EU-a. Drnovšek je istaknuo da je uključivanje Hrvatske vrlo važno kao primjer ostalim državama u regiji koje moraju zadržati europsku perspektivu.

Stoiber i Drnovšek govorili su i o stanju na Kosovu.

Bavarski premijer tijekom jutra je razgovarao i s oporbenim čelnicima stranaka desnog centra Janezom Janšom, Andrejom Bajukom, Lojzom Peterleom i još nekima na "radnom doručku", te podržao njihova očekivanja o uspjehu na jesenskim parlamentarnim izborima. Slovenski opozicijski čelnici bili su kritični prema "neiskorištenim šansama" koje su dosadašnje vlade propustile kad je riječ o poduzetništvu, stranim investicijama i privatizaciji. Nekadašnji premijer i predsjednik Nove Slovenije Andrej Bajuk ocijenio je tom prilikom da je slovenski politički prostor zatvoren, ekonomsko stanje lošije od onoga koje se javno prikazuje i da još uvijek vlada logika "centralno planirane demokracije", izvijestila je oporba nakon susreta sa Stoiberom.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.