Stop petardama! Od danas su dozvoljene, a već je ozlijeđeno 3 djece, 1 teško

Foto: MUP

OD DANAS je dopuštena uporaba pirotehnike prvog i drugog stupnja. Iz policije pozivaju roditelje na veći oprez jer ako se dijete teže ozlijedi, osim novčanih kazni, roditeljima prijeti i zatvor.

No, iako petarde do sada nisu bile dozvoljene, njihovi zvuci odjekuju već danima, a zabilježene su prve žrtve.

"Jedno dijete teško ozlijeđeno i dvoje lakše. Ima na nekim mjestima materijalne štete zato što se petarde ubacuju tamo gdje se ne bi smjele - i u koševe za smeće i u poštanske sandučiće i, nažalost, u parkirne automate", rekao je za Novu TV Tomislav Vukoja iz Ravnateljstva policije.

Također, na Badnjak je nepoznati počinitelj na zagrebačkoj Trešnjevci došao do kioska i ubacio zapaljeno pirotehničko sredstvo dok je 45-godišnja zaposlenica bila unutra. Srećom, žena se brzo snašla i izbacila sredstvo izvan kioska čime je pridonijela da ne nastane veća materijalna šteta, a sebe pri tome nije dovela u opasnost, odnosno nije se ozlijedila.

Isti dan u Puli jedan je pijani 34-godišnjak bacio pirotehničko sredstvo kategorije F2 koje je eksplodiralo nedaleko od 61-godišnjeg pješaka. Protiv njega će podnijeti optužni prijedlog nadležnom sudu.

Amputacije prstiju i šake, gubitak oka...

Policija je podsjetila sve da je korištenje pirotehnike zabranjeno na Badnjak, Božić i Štefanje te da su za nepoštovanje zakona predviđene kazne od 5 do 15 tisuća kuna, međutim neke to ne sprječava u naumu da ispaljuju petarde koje mogu dovesti do ozbiljnih ozljeda pa i do amputacije šake ili gubitka oka.

Pogledajte video

O svemu tome smo razgovarali s liječnicima Klinike za dječje bolesti Zagreb i Klinike za traumatologiju u Draškovićevoj, gdje najčešće dolaze oni koji su se ozlijedili petardama i ostalom pirotehnikom, a ponajviše u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.

Dr. Andrej Rastovski, dežurni liječnik u Traumi, za Index je rekao da ove godine u predblagdansko vrijeme još nije bilo ozljeda zbog pirotehnike.

"Što se ozljeda tiče, to su uglavnom ozljede šake, hematomi, u težim slučajevima mora se napraviti amputacija šake, no u zadnje vrijeme više baš i ne. Prije smo imali svega, od toga da je osoba ostala bez prstiju, no zadnjih godina se primirilo pa su to najčešće samo opekline i hematomi od petardi", rekao je za Index dr. Rastovski.

Primarijus Zoran Barčot, voditelj Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Klinike za dječje bolesti Zagreb, rekao nam je da je zasad sve dobro i da još nisu imali ozljede zbog uporabe pirotehnike.

Naveo je kako dosta rade na preventivi i da upozoravaju javnost na opasnost od korištenja pirotehnike te posebno nepravilne uporabe, koja može dovesti do ozbiljnih ozljeda. Napomenuo je kako njihove akcije daju rezultate, što se vidi po tome da je svake godine sve manje ozlijeđenih.

Šef Hitne u Klaićevoj: Posebno je opasna pirotehnika iz kućne radinosti

Za zabranu petardi nije jer kaže kako zabrane nisu dobre, nego smatra da javnost treba osvijestiti.

"Ako zabrane petarde, to će sve ići na crno, zabrane nisu ništa dobro donijele. Treba upozoriti sve koji rukuju s pirotehnikom da ne koriste ilegalno nabavljenu pirotehniku koja nema atest. Inače, ono što vidimo u Hitnoj je vrh sante leda, za blagdane imamo od 10 do 20 ozljeda od petardi, najčešće su to opekline, ozljede prstiju, šake, oči, uha, a što je sprava jača, to je efekt veći pa imamo i opekline lica, nekima su izgorjele obrve, kosa, pa sve do onih ozbiljnih ozljeda kao što su otrgnuće šake, prstiju, gubitak oka", rekao nam je dječji kirurg i voditelj Hitne u Klaićevoj prim. Barčot.

UPOZORAVAMO VAS DA SU FOTOGRAFIJE UZNEMIRAVAJUĆE, GLEDATE IH NA VLASTITU ODGOVORNOST

 

"Iako nismo imali smrtni slučaj u Klaićevoj zbog pirotehnike, to se ipak znalo negdje događati, kod upotrebe ekstrajakih sprava. Sreća pa djeca danas sve manje koriste pirotehniku. Iako upotrebu iste nećemo iskorijeniti, nadam se da će odrasli, ako već dozvoljavaju djeci korištenje istih, da će se pridržavati uputa", rekao nam je dr. Barčot.

Petarde mogu kupiti samo punoljetni

Policija je upozorila da se pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije, koja u sebi sadrže znatnije količine eksplozivne tvari, smiju prodavati samo starijima od 18 godina i to u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, isključivo u specijaliziranim prodavaonicama.

''Takva pirotehnika smije se koristiti samo na otvorenom, za razliku od pirotehnike F1 kategorije koju mogu kupovati stariji od 14 godina, a koja se može koristiti u vanjskim i otvorenim prostorima'', rekao je voditelj protueksplozijske službe Zlatko Sekačić.

"Petarde nisu igračke i nemojte ih poklanjati djeci'", poručuju iz policije.

Kazne su ogromne

U zagrebačkoj policiji naglasili su kako građani nikako ne bi smjeli kupovati pirotehniku na ''crnom tržištu'' jer ta sredstva nisu ispitana i provjerena. Uz to, podsjetili su da sve policijske uprave u okviru operativne akcije ''Mir i dobro'' provode nadzor svih prodavaonica pirotehnike, trgovačkih centara te tržnica i javnih mjesta gdje postoje naznake da bi se moglo prodavati pirotehniku na ''crnom tržištu''.

Za one koji prodaju pirotehniku na nedopuštenim mjestima ili osobama koje ih ne smiju kupiti, kao i ako ih prodaju između 2. siječnja i 14. prosinca, predviđena je novčana kazna u iznosu od 10.000 do 30.000 kuna. Oni koji koriste pirotehnička sredstva u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi bit će kažnjeni u iznosu od 5000 do 15.000 kuna.

Prijatelji životinja traže zabranu pirotehnike

Novost je da je prema Zakonu o zaštiti životinja zabranjeno bacanje petardi ili drugih pirotehničkih sredstava na životinje, za što je propisana kazna od 10.000 do 30.000 kuna, podsjetili su u policiji.

U udruzi Prijatelji životinja rješenje vide u potpunoj zabrani uporabe pirotehnike.

''Kada država jasno zabrani, onda će se jasna poruka širiti da je to nešto što je zabranjeno, loše i negativno i pucat će se, ali znatno manje'', rekao je Luka Oman iz Udruge.

No prodavači se s njima ne slažu. Tvrde kako bi zabrana samo još više razvila crno tržište.

Pitamo vas, treba li zabraniti petarde. Odgovorite u anketi:

 

Pročitajte više