STOP PETARDAMA U dva tjedna ozlijeđeno više od 10 djece, ne kupujte im pirotehniku

Foto: FAH, Index

IAKO je ovogodišnji Božić i razdoblje prije njega bio jedan od najtiših u Hrvatskoj kada govorimo o pirotehničkim sredstvima, takva se situacija nažalost nije nastavila u danima koji su uslijedili.

Posljednjih dana sve smo češće svjedoci pucanja petardama, ali i ozljeda do kojih ova opasna igra može dovesti. Samo u zadnja dva tjedna ozlijeđeno je desetak osoba - redom djeca u dobi od 8 do 15 godina. Posljednji slučaj dogodio se na Hvaru, gdje je dječak nakon igre s petardama završio u bolnici.

Nemojte djeci kupovati pirotehniku!

"Mi cijelo vrijeme apeliramo na roditelje da ne kupuju djeci pirotehniku, te da budu uz njih kada koriste pirotehniku 1. stupnja, a 2. i 3 stupanj da im niti ne kupuju. I sada ih molimo da budu oprezni s korištenjem pirotehnike te da ako je i koriste da je koriste na način kako je to navedeno u uputstvima", apelirali su za Index iz policije.

Pirotehnička sredstva razreda I. čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Prodaja je dopuštena u prodavaonicama i kioscima tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina.

Pirotehnička sredstva razreda II. čine sredstva za male vatromete, odnosno petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i slično.

Pirotehnička sredstva razreda III. čine sredstva za srednje vatromete, odnosno rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svjećice i slično.

Pirotehnička sredstva razreda II. i III. razreda mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Pet tisuća životinja umre od srčanog udara

Vrijeme blagdana i novogodišnje raspoloženje, obilježeni pucanjem petardi, ostavlja trajne posljedice na našim kućnim ljubimcima, ali i na gradskim životinjama.

Tijekom novogodišnjih blagdana u Italiji od srčanog udara godišnje umire čak 5 tisuća životinja. Zbog toga su u većini gradova i općina eksplozivne naprave zabranjene.

Zbog pucnjave životinje proživljavaju strah i traumu, bježe u panici, a često budu i ozlijeđene uslijed novogodišnjeg slavlja. Velika buka može oštetiti i njihov sluh te izazvati psihički šok ili srčani udar.

Do godinu dana zatvora i za kupce i za prodavače

Iz MUP-a upozoravaju roditelje i staratelje da će, ukoliko njihovo dijete ili štićenik učini prekršaj utvrđen Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira ili propisima donesenim na temelju tog Zakona te ako je prekršaj posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja nadzora nad djetetom, biti kažnjeni novčanom kaznom u protuvrijednosti od 192 do 769 kuna* (*Novčane kazne u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira - NN, br. 5/90., 47/90. i 29/94. - izražene su u njemačkim markama, a danas se prilikom preračunavanja uzima u obzir posljednji vrijedeći tečaj te strane valute, odnosno onaj koji je vrijedio 31. prosinca 2001. godine. Predviđene su kazne od 50 do 200 DEM).

Kućni budžet će biti tanji za 1.000 do 5.000 kuna i onima koji koriste pirotehničkih sredstava II. i III. razreda izvan dozvoljenog razdoblja, ali i ako ta sredstva koriste u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba. „Veseljaci“ koji neovlašteno pucaju iz vatrenog oružja, pale rakete ili sličan eksplozivan, odnosno zapaljiv materijal, mogli bi čak završiti i iza rešetaka jer Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira za spomenuto divljanje propisuje novčanu kaznu (u protuvrijednosti od 50 do 200 DEM*) ili pak kaznu do 30 dana zatvora zbog narušavanja mira i sigurnosti građana.

„Za počinitelje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom Kazneni zakon  predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina. Zakon predviđa i kazne za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, a predviđena zatvorska kazna je od 6 mjeseci do pet godina. Člankom 264. Kaznenog zakona propisano je da će se osoba koja neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je promet zabranjen ili ograničen, a ako time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, kazniti kaznom zatvora do jedne godine. Predmeti i roba nedozvoljene trgovine će se oduzeti“, upozoravaju iz MUP-a.

Hrvatski propisi o uporabi pirotehnike su stroži od europskih direktiva

Iz MUP-a naglašavaju kako je Zakonom o eksplozivnim tvarima ("Narodne novine" broj 178/04, 109/07, 67/08 i 144/10) te Pravilnikom o sigurnosnim zahtjevima za pirotehnička sredstva te uvjetima za njihovu podjelu ("Narodne novine" broj 34/10 i 124/13) uređeno područje proizvodnje, prometa i uporabe pirotehničkih sredstava što uključuje i petarde. Navedeni Zakon i Pravilnik u potpunosti su usklađeni sa zakonodavstvom Europske unije, a s obzirom na to da direktive EU omogućavaju državama članicama propisivanje strožih odredbi, navedeni  hrvatski propisi su stroži u odnosu na europske direktive upravo u dijelu koji se odnosi na uporabu pirotehničkih sredstava.

Od 15-og prosinca dozvoljena prodaja pirotehnike, ali oprez!

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima („NN“ broj 178/04, 109/07, 67/08 i 144/10), pirotehnička sredstva  se razvrstavaju na više razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva razreda I., II i III. Pirotehnička sredstva razreda I. čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, pucajuće šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, pucajuće žabice, bomboni, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Pirotehnička sredstva razreda II. čine petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i sl., a  pirotehnička sredstva III. razreda su rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svjećice te drugi slični proizvodi.

Sukladno članku 30. navedenog Zakona pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine u prodavaonicama, kioscima osobama starijim od 14 godina. Pirotehnička sredstva razreda II., III mogu  se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijima od 18 godina. Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Dr. Tanja Pekez Pavliško: Igra s petardama nije igrica na kompjutoru, nema više nivoa i više života. Nakon jednog pogrešnog poteza slijedi „game over“

„Unatoč upozorenjima koje svake godine upućuju djelatnici MUP-a, te dječji kirurzi, svake godine i dalje dolazi do ozljeda uslijed nestručnog rukovanja petardama i drugim pirotehničkim sredstvima. Najčešće ozljede su ozljede šake. Sretnici su pri tom oni koji prođu samo s ogrebotinama ili površinskim ranama koje treba šiti, no nerijetko se događa da ozlijeđena osoba, a obično to bude dijete, ostane bez jednog ili više prstiju. Zbog nepažnje, do tada zdravo dijete, postaje dijete s posebnim potrebama te mu se u mnogome smanjuju šanse za normalno funkcioniranje u životu, za školovanje i kasnije za obavljanje mnogih poslova. Pored ozljeda šake, može doći i do ozljede lica te vrlo opasnih ozljeda oka koje mogu završiti gubitkom vida na jedno ili čak na oba oka, što u konačnici iz temelja mijenja život, ne samo osobe koja je pretrpjela takvu traumu, nego i svih članova njegove uže obitelji“, kaže  za Index dr. Tanja Pekez Pavliško te savjetuje da novac koji biste potrošili na petarde, radije donirate ili si pak kupite dobru knjigu, kartu za kazalište i sl.

Prijatelji životinja: Ministarstvo ne smije potpadati pod utjecaj interesa trgovaca pirotehnikom pod cijenu sigurnosti i mira naše djece, sugrađana i životinja!

Uz brojne druge udruge i pojedince udruga Prijatelji životinja već godinama apelira na Ministarstvo unutarnjih poslova da potpuno zabrani uporabu pirotehničkih sredstava.

„Ove godine vidimo pozitivan pomak u tom smjeru u vidu uvođenja zabrane uporabe i prodaje petardi kategorija F3 i pirotehničkih sredstava kategorija T1 i P1 (uz otprije zabranjene kategorije F4, P2 i T2) prijedlogom Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja koji trenutno prolazi saborsku proceduru. Međutim, naglašavamo da je zbog sigurnosti građana i životinja potrebno potpuno zabraniti prodaju i uporabu i drugih pirotehničkih sredstava. Buka proizvedena pirotehničkim sredstvima, osim što smeta nemalom dijelu građanstva, osobito obiteljima s malom djecom, starijima i žrtvama PTSP-a, izrazito šteti životinjama, čiji je sluh uvelike istančaniji od ljudskog. Pucanje petardi i vatrometa kod kućnih životinja uzrokuje stres i paničan strah te može rezultirati i smrću od srčanog udara ili uslijed pokušaja bijega. Buka uznemiruje i divlje te slobodnoživuće gradske životinje poput ptica, a na selima šteti domaćim životinjama. Životinje su nerijetko i izravne žrtve ranjavanja pirotehničkim sredstvima, bilo slučajno ili s predumišljajem.

Iako MUP već više od dvadeset godina provodi akciju „Mir i dobro” u kojoj poziva na poštivanje zakona i što manje korištenje pirotehnike, iz godine u godinu u novu godinu ulazimo s pogubnim podacima o izgubljenim prstima, očima i teškim ozljedama uzrokovanim petardama, te je za zaključiti da ta akcija nema velikog učinka. Budući da mjera Ministarstva, ni nakon testnog razdoblja od puna dva desetljeća, dokazano ne djeluje, nužno je poduzeti ozbiljne zakonske mjere kako bi se stalo na kraj stradavanju djece i životinja“, poručuje Antonija Magaš iz udruge Prijatelji životinja. I Prijatelji životinja ističu kako se potpunom zabranom uporabe opasnih pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 građane ne bi zakinulo za uživanje u javnim vatrometima koje izvode profesionalci tijekom blagdana i posebnih prigoda te sigurnijim pirotehničkim sredstvima kategorije F1, koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke.

Pročitajte više