Stota obljetnica rođenja oca američkog baleta

George Balanchine imao bi 22. siječnja 2004. sto godina te grad New York odaje počast utemeljitelju najvećeg američkog baletnog ansambla City Ballet, posvećujući sljedeću godinu naslijeđu tog maestra koji je uveo i razvio balet u Americi.

"Balanchine je išao ispred svojeg vremena, odustao je od starih metoda i oslobodio nas teških kostima, tražio je od nas da plešemo brže, da skačemo više i tjerao nas do kraja fizičkih mogućnosti", kaže Jennifer Tinsley, solo balerina, članica tog ansambla već trinaest godina.

Dok se u Public Library otvara izložba posvećena Balanchineovoj koreografiji, kulturna i politička krema New Yorka, od Isabelle Rossellini, Iman Bowie, Donne Karan, Salmana Rushdieja do gradonačelnika Michaela Bloomberga okupila se u utorak u matičnoj kući kako bi obilježila početak "Blanchineove godine".

Na programu te gala večeri bila su tri komada koja su postavila "standarde" u plesu, a svjedoče o eklektizmu umjetnika koji je iza sebe ostavio izniman repertoar.

Prva je "Simphony in C", jedan od najpopularnijih baleta koji je 1947. postavljen na Bizetovu glazbu za parišku Operu, a kasnije je prilagođen za City Ballet. Druga je "Bugaku" iz 1963., na glazbu Toshira Mayuzumija, nadahnuta japanskom tradicijom, u središtu koje je dvojac nabijen erotizmom, a treća je "Serenade", prvi balet koji je Balanchine, rođen u Sankt Peterburgu, postavio nakon što je 1933. došao u Sjedinjene Države, zemlju bez baletne tradicije.

Od 1920. do svoje smrti (30. travnja 1983.) Blanchine je postavio 425 koreografija, od kojih se mnoge i danas izvode u svijetu.

Do siječnja City Ballet ponudit će 45 predstava "Orašara", u Balanchineovoj verziji, jasno, s više od 150 glazbenika i plesača, od čega 50 djece.

Od 3. prosinca do 24. travnja 2004. u Public Library, u središtu Manhattana, bit će mu posvećena i multimedijska izložba.

(Hina) vrad bnš

Pročitajte više