Stotine korejskih obitelji ujedinile se nakon 50 godina

NAKON više od pola stoljeća i podjele Korejskog poluotoka, ujedinile su se stotine korejskih obitelji kao simbol pomirbe dvije zemlje, javljaju svjetski mediji.

Skupina starijih Južnokorejaca prešla je jednu od najbolje čuvanih granica na svijetu, onu duž 38. paralele koja dijeli Sjevernu i Južnu Koreju.

Kim Ki-sung ima 82 godine i nakon dugo vremena ponovo je vidio svojeg sina i kćer. Oni su ostali u Sjevernoj Koreji kad je on otišao preko granice u povlačenju UN-ovih snaga.

"Žao mi je što vas nisam uzeo sa sobom", rekao je Kim svojoj djeci.

Ne smiju se vidjeti bez vladinog odobrenja

Njegov sin Kim Jung-hyun donio je pet medalja koje je primio od sjevernokorejskog diktatora Kim Jong Ila, jer je, kako kaže njegova sestra, "teško radio kad je ostao bez oca".

Milijuni ljudi ostali su razdvojeni nakon podjele Korejskog poluotoka 1945. godine. Ne smiju razmjenjivati pisma, e-mailove niti voditi telefonske razgovore. Putovanja s jednog na drugi kraj poluotoka također nisu dopuštena bez vladinog odobrenja.

Obiteljska ujedinjenja počela su 2000. godine nakon povijesnog Međukorejskog summita, a sa zastojima traju do danas. Oko 16.200 korejaca uspjelo je do sada privremeno vidjeti svoju rodbinu uživo, a njih 3.740 vidjelo se preko video-poruka.

Pročitajte više