Kriminalci na Filipinima zatočili stotine ljudi, tjerali ih na romantične prevare

Foto: Presidential Anti-Organized Crime Commission

Stotine ljudi spašene su iz "centra za prevare" na Filipinima gdje ih je kriminalna organizacija tjerala da se predstavljaju kao ljubavnici na internetu. Policija je objavila da je danas izvršila raciju u centru i spasila 383 Filipinca, 202 Kineza i 73 druga strana državljana. Centar, koji se nalazi oko 100 kilometara sjeverno od Manile, službeno se predstavljao kao tvrtka za online kockanje.

Jugoistočna Azija postala je središte takvih centara za prevare, u kojima su sami prevaranti često zarobljeni i prisiljeni na kriminalne aktivnosti. Kriminalne skupine mame mlade tehnološki potkovane žrtve, a aktivnosti sežu od pranja novca i kriptoprevara do takozvanih ljubavnih prevara.

Jedan zatočenik uspio pobjeći

Prevare obično započinju tako da prevarant preuzme lažni identitet kako bi zadobio naklonost i povjerenje svoje žrtve, a zatim koristi iluziju romantične ili intimne veze kako bi manipulirao žrtvom ili krao od nje.

Današnja racija organizirana je nakon dojave Vijetnamca koji je prošlog mjeseca uspio pobjeći iz centra za prevare, rekla je policija. On je stigao na Filipine u siječnju ove godine nakon što mu je obećan posao kuhara, rekao je Winston Casio, glasnogovornik komisije za borbu protiv organiziranog kriminala.

Mučili zatočenike

Čovjek je ubrzo shvatio da je on, kao i stotine drugih, postao žrtva trgovaca ljudima koji vode romantične prevare i prevare s kriptovalutama. Kazao je da ih je skupina zarobila u centru i tjerala da žrtvama, od kojih su većina bili Kinezi, šalju ljubavne poruke.

Vijetnamac je krajem veljače pobjegao iz ustanove tako što je preskočio zid, preplivao rijeku i sakrio se na farmi. Vlasnik farme je potom sve prijavio policiji. Na njemu su bili vidljivi tragovi mučenja, uključujući ožiljke i tragove od strujnog udara, rekao je Casio te dodao da je još nekoliko njih pokušalo pobjeći, ali bi uvijek bili uhvaćeni.

Policija je u centru zaplijenila i tri sačmarice, pištolj, dva revolvera i 42 komada bojevog streljiva. Istraga je i dalje u početnim fazama jer je većina spašenih u raciji još uvijek u šoku, rekao je.

Pročitajte više