Stotine tisuća surfera će 3. veljače ostati bez svojih dokumenata?

3. VELJAČE mogao bi se pokazati kao koban datum za mnoge korisnike internete. Naime, tada bi na kompjuterima zaraženima virusom Nyxem trebali biti obrisani svi dokumenti Microsoft Officea (Word, Excel, Powerpoint, Acess), Adobe Acrobata, dokumenti Oraclea kao i komprimirane datoteke formata ZIP i RAR.

Radi se o izuzetno popularnim tipovima dokumenata, koji su općerašireni među milijardama korisnika osobnih računala. Sigurnosni stručnjaci preporučaju svim korisnicima interneta da do 3. veljače skeniraju svoje hard diskove, jer bi u protivnom mogli ostati bez važnih dokumenata.

Pretpostavlja se da je virusom Nyxem, poznatog i pod imenima Blackmal, MyWife, Kama Sutra, Grew i CME-24, zaraženo na stotine tisuća računala širom svijeta. Anti-virusne tvrtke tvrde da su uspjele spriječiti velik broj infekcija, ali su u isto vrijeme potvrdile da je velik broj računala već zaražen.

BBC piše kako virus prijavljuje svaku "uspješnu" infekciju jednom web siteu, na kojem se potom ispisuje broj zaraženih računala. No, tvrtka Lurhq, koja se bavi sigurnosnim pitanjima interneta, tvrdi kako je velik broj tih prijava lažan. No, Lurhq je iznijela procjenu da je zasad virusom Nyxem zaraženo oko 300,000 računala širom svijeta.

Virus Nyxem širi se, baš kao i velika većina virusa, putem e-maila koji korisnicima nudi pristup pornografskim materijalima ukoliko otvore privitak (attachment) u e-mailu, koji sadrži maligni kod. Naslovi e-maila kao i njegov sadržaj, variraju od maila do maila.

Kad virus Nyxem uspije zaraziti neko računalo, prvo sam sebe pošalje na sve e-mail adrese iz adresara, a potom traži računala u lokalnoj mreži koja također pokušava zaraziti. Osim toga, Nyxem pokušava onemogućiti instalirane antivirusne programe na način da im zabrani skidanje najnovijih virusnih definicija, a pojedini korisnici prijavili su prestanak rada tipkovnice i miša nakon zaraze Nyxemom.

No, prava opasnost Nyxema krije se u naredbi da 3. svakog mjeseca obriše 11 različitih tipova datoteka: Oraclove DMP datoteke, Word dokumente DOC, Acessove MDB i MDE datoteke, PDF dokumente, Powerpoint i Excel dokumente (PPS i XLS), Photoshop slike (PSD), te komprimirane datoteke s ekstenzijama ZIP i RAR.

Sigurnosni stručnjaci tako predviđaju da će najteži udar surferi pretrpiti 3. veljače, te poručuju internet korisnicima da podrobno skeniraju svoja računala te uklone svaki trag opasnog virusa Nyxem.

Više informacija o Nyxemu pročitajte ovdje, a ovdje se nalaze upute za uklanjanje tog virusa.

N.B.

Pročitajte više