STOTINE TISUĆA U WASHINGTONU PODRŽALO PRAVO NA POBAČAJ

Stotine tisuća prosvjednika okupilo se u nedjelju u Washingtonu kako bi podržali pravo na pobačaj i suprotstavili se politici predsjednika Busha koju vide kao smanjivanje slobode žena da same odluče hoće li imati djecu.

Noseći natpise poput "Sačuvajmo abortus zakonitim", "Otpustite Busha" i "SAD van iz moje maternice", gomila je prosvjedovala na prostoru između američkog Kongresa, Bijele kuće i američkih nacionalnih spomenika.

Oko 1.400 građanskih skupina organiziralo je ove prosvjede usmjerene uglavnom protiv predsjednika Busha i njegove politike koja nastoji smanjiti prava žena na pobačaj koja je američki Vrhovni sud priznao 1973. godine.

Jednom od najvećih skupova do sada u Washingtonu nazočilo je, prema procjenama organizatora, više od 750 tisuća žena, uglavnom iz Sjedinjenih Država, ali i iz 57 zemalja svijeta. Vlasti više ne vrše procjenu broja ljudi na ovakvim skupovima, no sugerirale su da ih je moglo biti preko sto tisuća.

Pobornici pobačaja u Americi posebice su zabrinuti zbog dva zakona donesena u posljednjih šest mjeseci, od kojih jedan zabranjuje poseban način izvođenja abortusa u kasnijoj trudnoći, a drugi dodatnim zločinom proglašava napad na trudnu ženu u kojem je povrijeđen ili ubijen fetus dajući fetusu zakonska prava neovisno o ženi.

Oni koji podržavaju pravo na pobačaj strahuju da bi Bush, ukoliko ostane na vlasti, mogao imenujući na upražnjena mjesta suce Vrhovnog suda poništiti sadašnju malu većinu koja podržava pobačaj.

Nakon 1973. neke američke savezne države su nametnule obvezu čekanja prije pobačaja, zahtjev da djevojčice ispod 18 godina obavijeste roditelje o pobačaju kao i druga ograničenja koja su zatvorila niz klinika za pobačaj i obeshrabrile liječnike da ga obavljaju.

Istraživanja javnoga mišljenja pokazuju da većina Amerikanaca podržava pravo žena na pobačaj.

Protivnici pobačaja također su se danas okupili u Washingtonu, u znatno manjem broju nego pobornici, noseći fotografije fetusa i natpise na kojima je pisalo "Abortus ubija bebe" osuđujući, kako tvrde, to bešćutno ubijanje djece.

(Hina) xsl yzt

Pročitajte više