Stotinjak sudionika u Dubrovniku na manifestaciji "Najbolji u baštini"

NA REVIJI najboljih, nagrađivanih međunarodnih projekata na području kulturne baštine "Najbolji u baštini", od 18. do 20. rujna u Dubrovniku sudjelovat će stotinjak stručnjaka iz dvadesetak muzeja i institucija 19 zemalja.

Drugi put u Dubrovniku predstavit će se muzeji i institucije koji su za svoje projekte nagrađeni najvišim svjetskim i europskim priznanjima, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Tomislav Šola iz Europske udruge za baštinu.

Cilj projekta je i da pokaže da postoje isplativi kulturni projekti. Na ulaganje države očekuje se da će minimalni prihod biti 500 tisuća kuna, koji će se ostvariti jer sudionici sami plaćaju svoj boravak u Dubrovniku, napomenuo je Šola.

Po njegovim riječima, to je jedini događaj te vrste u svijetu, pa se s obzirom na međunarodni karakter može smatrati hrvatskih izvoznim proizvodom.

Na manifestaciji će sudjelovati muzeji različitih profila, od tradicionalnih do eko-muzeja. Primjerice, s Islanda dolazi "Muzej ere haringe" o ribarskoj industriji na Islandu, a iz Engleske "Imperijalni muzej rata" iz Manchestera.

Među 24 sudionika su i švicarski "Muzej prehrane", mađarski "Dunav muzej" te finski "Kierikki centar za kameno doba".

Uz europske projekte na tom "Cannesu za muzeje" predstavit će se projekti iz Kanade, Novog Zelanda i Brazila.

Nakon glavnog programa, kao nastavak manifestacije koji bi trebao postati tradicionalan, do 23. rujna u Dubrovniku će se odvijati međunarodni forum "Heritologija" o konzervatorskim projektima.

Pokrovitelji su svjetska muzejska organizacija ICOM, nacionalno povjerenstvo UNESCO-a, asocijacija Europa Nostra i ICOMOS, svjetska organizacija spomenika i nalazišta. Projekt financira Ministarstvo kulture RH.

Pročitajte više