KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Stožer donio nove, strože mjere za dvije županije

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U POSLJEDNJA 24 sata zabilježeno je 3955 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 24.190.

Među njima je 2427 pacijenata na bolničkom liječenju, od čega su na respiratoru 262 pacijenta.

Preminulo je 68 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 143.370 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 2032 preminule, a ukupno se oporavilo 117.148 osoba, od čega 3639 u posljednja 24 sata.

Do danas su ukupno testirane 790.883 osobe, od toga 10.626 u posljednja 24 sata.

Teška situacija u Varaždinu

Tijekom protekla 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 313 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirana su 673 uzorka.

Varaždinska županija ovime u posljednjih tjedan dana broji 1954 nova slučaja, a broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika je visokih 1160.

Udio pozitivnih na COVID-19 među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata jučer je iznosio 60 %, dok je udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 46 %.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 272 osobe s težom kliničkom slikom. Od toga je 121 na Odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 22 ih je u Jedinici intenzivnog liječenja, od kojih je 20 na respiratoru, 80 ih je u Klenovniku i 49 u Novom Marofu.

Preminulo je 9 osoba pozitivnih na COVID-19. Ukupno su do sada evidentirane 123 preminule osobe pozitivne na COVID-19.

S kućnog liječenja otpušteno je 348 osoba.

Ovime je od početka epidemije na području Varaždinske županije broj zaraženih dostigao brojku 9667. Na liječenju kod kuće nalazi se 2160 osoba.

Uvedene strože mjere

Zbog teške epidemiološke situacije u županiji su uvedene strože mjere.

Zabranjuju se sva javna događanja s više od 20 osoba, obustavljaju sva javna događanja u zatvorenom, privremeno se obustavljaju profesionalne umjetničke izvedbe, izložbe i sajmovi.

Preporuka je da se sve sjednice lokalne, mjesne i regionalne samouprave na području županije provode putem videoveze.

Preporučuje se da se privatna okupljanja ograniče na članove najviše dva kućanstva, s tim da na okupljanjima ne smije biti više od 10 osoba.

Sve trgovine moraju ograničiti broj kupaca tako da za svakog bude osigurano najmanje 10 m2 površine. Na ulazima u trgovačke centre obvezno je mjerenje temperature, zabranjuju se posjeti domovima za starije te izlasci korisnika izvan dvorišta. 

Odluka Varaždinska ž. - Nova by Index.hr on Scribd

Uvedene su strože mjere i za Primorsko-goransku županiju:

  • Zabrana posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne osobe, osim u iznimnim slučajevima, kada su prema procjeni uprave doma neophodni i kada se mogu organizirati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a posjetitelji prije posjeta predoče potpisanu izjavu o negativnim epidemiološkim i kliničkim pokazateljima izloženosti bolesti koje mogu upućivati na zaraženost i negativan test na SARS-CoV-2 ne stariji od 72 sata ili nalaz koji potvrđuje da su preboljeli COVID-19;
  • Korisnici domova za starije i nemoćne osobe trebaju izbjegavati vanjski kontakt, a uprave domova su obvezne osigurati primjenu preventivnih mjera opreza prilikom upućivanja korisnika na medicinske preglede i postupke te pri drugim nužnim kontaktima;
  • Preporuka da na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima te kino projekcijama ne bude prisutno više od 50 osoba, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo;
  • Preporuka osobama starije životne dobi i rizičnim skupinama da ne koriste javni gradski i prigradski prijevoz u vremenu od 6:00 do 8:30 sati, osim u opravdanim slučajevima;
  • Preporuka jedinicama lokalne samouprave da obustave iznajmljivanje i drugo korištenje domova u svojem vlasništvu, za sve vrste okupljanja.

Pročitajte više