KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Stožer javio o rekordnom broju novooboljelih ukupno. Pogledajte stanje po županijama

Foto: Marko Dimić/Pixsell

U POSLJEDNJA 24 sata zabilježeno je 369 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2634.

Među njima je 269 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 15 pacijenata.

Tri osobe su preminule. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 11094 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 194 preminulo, 8266 se oporavilo.

STANJE PO ŽUPANIJAMA

  • Požeško-slavonska - 7 novih
  • Sisačko-moslavačka - 6 novih
  • Istarska - 4 novih
  • Osječko-baranjska - 7 novih
  • Virovitičko-podravska - 5 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 5 novih
  • Primorsko-goranska - 15 novih
  • Ličko-senjska - 2 novih
  • Grad Zagreb - 79 novih
  • Brodsko-posavska - 6 novih
  • Splitsko-dalmatinska - 114 novih
  • Zadarska - 19 novih
  • Zagrebačka - 18 novih
  • Šibensko-kninska - 17 novih
  • Bjelovarsko-bilogorska - 7 novih
  • Međimurska - 2 novih
  • Varaždinska - 3 novih
  • Koprivničko-križevačka - 3 novih
  • Krapinsko-zagorska - 6 novih
  • Dubrovačko-neretvanska - 19 novih
  • Karlovačka - 2 novih

 

IZ MINUTE U MINUTU  MOGLI STE PRATITI NA INDEXU

16:08 Međimurska 2 novih

U prethodna 24sata (od 11:00 sati 02.09.2020. do 11:00 sati 03.092020.) dvije su osobe pozitivne na koronavirus u Međimurskoj žuapniji. Uzeto je 77 uzoraka, 7 nalaza negativno, ostalih 70 je u obradi. Do sada je ukupno uzeto 4041 uzorka, a trenutno je aktivnih 26 slučajeva.

Od 26 aktivnih 1 osoba je iz trećih zemalja na privremenom radu u RH s prebivalištem u Međimurskoj županiji, 3 osobe s nepoznatom epidemiološkom anamnezom, 7 osoba koje su se vratile s vjerskog okupljanja/hodočašća , 4 osobe koje su kontakti potvrđenih slučajeva, 5 osoba koje imaju prebivalište u našoj županiji ali su se zarazile izvan naše Županije, 3 osobe koje su se vratile s ljetovanja te 3 osobe koje su radnici u inozemstvu. U samoizolaciji se nalazi 247 osoba (oboljeli i njihovi kontakti).

14:43 Koprivničko-križevačka 3 novih

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza  na području županije potvrđena tri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Osobe su upućene na bolničko liječenje, a riječ je o kontaktima ranije pozitivnih osoba.

U ovom je trenutku ukupno 30 aktivnih slučajeva, a od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 152 slučajeva bolesti COVID-19.

14:38 Varaždinska 3 novih

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su 3 nova slučaja zaraze koronavirusom.

U dva slučaja se radi o bliskim obiteljskim kontaktima prethodno zaraženih osoba, a treći slučaj je uvezen iz Njemačke. Osobe su srednje životne dobi i za sada se liječe kod kuće.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji bilježimo ukupno 154 slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji im se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Aktivnih slučajeva je 60, s obzirom da brojimo i 6 novih oporavljenih osoba. Jedna nova osoba je hospitalizirana pa se sada na bolničkom liječenju nalazi ukupno 9 osoba, od kojih jedna u Zagrebu, a 51 osoba se liječi izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

U mjeri samoizolacije trenutno je 280 osoba.

13:00 Krapinsko-zagorska - 6 novih

U protekla 24 sata evidentirano je 6 novih osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije zaraženih koronavirusom, 2 s područja Općine Petrovsko, 1 s područja Grada Krapine, 1 s područja Grada Oroslavja, 1 s područja Općine Hum na Sutli te 1 osoba koja se nalazi na liječenju u bolničkoj ustanovi izvan područja Krapinsko-zagorske županije.

Ozdravila je 1 osoba s područja Grada Oroslavja. Troje novozaraženih su poznati kontakti već oboljelih osoba s područja naše županije. Od jučer u 15 sati do danas u 12:30 zaprimljen je 61 negativan nalaz na koronavirus, dok se još uvijek čekaju rezultati 30 nalaza. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 46. U samoizolaciji se nalazi 219 osoba.

12:55 Dubrovačko-neretvanska - 19 novih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Zaraženo je 5 muških i 4 ženske osobe iz Dubrovnika (od toga dvije muške i dvije ženske osobe imaju utvrđenu epidemiološku vezu), 4 muške osobe iz Metkovića (za jednu poznata epidemiološka veza), jedna muška i jedna ženska osoba iz Konavala, jedna muška osoba iz Stona te jedna muška osoba iz Ploča (utvrđena epidemiološka veza).

Zaražena je i jedna ženska osoba iz Dubrovačkog primorja te jedna ženska osoba iz Vela Luke (utvrđena epidemiološka veza).

Izliječeno je 11 osoba – 2 Dubrovnik, 4 Metković, 2 iz Stona te po jedna iz Dubrovačkog primorja, Orebića i Ploča.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 16 osoba pozitivnih na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 10 107 uzoraka.

U samoizolaciji se nalaze 493 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđen nijedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 63 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

12:34 Karlovačka - 2 novih

Od jučer u 12 sati do danas 12 sati pristigli su nalazi za 148 osoba (Karlovac-126, Ogulin-22) i od toga su dvije pozitivne osobe.  Riječ je o zdravstvenim djelatnicima (2 medicinske sestre OB Karlovac). Za sada su u samoizolaciji 4 doktora medicine, 15 medicinskih sestara i 4 nezdravstvena djelatnika. 

Ukupno se pod mjerama samoizolacije nalaze 82 osobe. U OB Karlovac je hospitalizirana 1 osoba. 

U Karlovačkoj županiji je oboljelo ukupno 176  osoba.

12:00 Bjelovarsko-bilogorska - 7 novih

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije sedam je novozaraženih osoba koronavirusom, među kojima je i jedna osoba koja ima samo prebivalište na području županije, ali je testirana i liječi se izvan Bjelovarsko-bilogorske županije

Među novozaraženima je i jedno dijete i to je prvi slučaj zaraze djeteta na području naše županije.

Četiri novooboljele osobe su s područja grada Bjelovara, a dvije su s područja općine Kapela.

11:26 Šibensko-kninska - 17 novih

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 17 je osoba pozitivno na koronavirus; šest osoba s područja Šibenika, četiri iz Knina, po jedna osoba iz Vodica, Ružića i Jezera te četiri osobe koje trenutno borave na području Šibenika a prebivalište im je drugdje. Riječ je o osobama mlađe, srednje i starije životne dobi i većina njih su kontakti već poznate oboljele osobe.

U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 85 aktivna slučaja oboljenja od covid-19 infekcije, od kojih se 9 osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovano je 166 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 357 osoba koji su kontakti već poznatih oboljelih osoba.

11:14 U Zagrebu pola zaraženih su kontakti

"Imamo 79 novih zaraženih. I dalje je vrlo pojačana aktivnost kroz domove zdravlja. U domovima zdravlja uzet je 251 uzorak. U Psihijatrijskoj bolnici Vrapče imamo jednog tehničara i četiri pacijenta zaražena. Poduzete su sve mjere da se epidemija kontrolira", rekao je pročelnik Jeleč.

"U Zavodu je testirano 555.196 osoba je stavljeno u samoizolaciju. Imamo 611 aktivnih slučajeva. 10 su bili negativne anamneze, 41 su kontakti ranije pozitivnih osoba. 7 novooboljelih je izloženost na godišnjem odmoru, 12 je uvoza iz BiH. Imamo jednu novooboljelu osobu gdje je moguća izloženost na svadbi. Nemamo žarišta. Ja vas molim da je najvažnije nositi masku, fizička udaljenost i redovita higijena. Danas sam gledao u javnom prijevozu da nose maske. Treba ih nositi i u liftovima i na mjestima gdje nije moguće ostvariti fizičku distancu", rekao je Šostar.

Na području PU zagrebačke trenutno je zaraženo 6 policajaca. 16 ih je u samoizolaciji.

11:05 Zagrebačka - 18 novih

U Zagrebačkoj županiji 18 je novooboljelih od koronavirusa, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

U odnosu na podatke od jučer novooboljelo je 18 osoba - četiri u Samoboru, tri u Dugom Selu, po dvije osobe u Svetoj Nedelji, Jastrebarskom i Velikoj Gorici te po jedna osoba u Zaprešiću, Svetom Ivanu Zelini i općinama Jakovlje, Pušća i Stupnik.

Od 18 novooboljelih osoba sedam slučaja povezano je s ljetovanjem na obali, sedam su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je s boravkom u Bosni i Hercegovini, dok je za tri slučaja nejasna epidemiološka anamneza.

Samoizolacija je propisana za još 47 osoba.

Sedam osoba je izliječeno.

Na području Zagrebačke županije od početka pandemije evidentirana je 501 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 328 osoba, a 11 ih je preminulo. Trenutno su aktivna 162 slučaja.

10:55 Splitska bolnica se reorganizirala, imaju preko 160 mjesta za covid bolesnike, postavit će se i šatori

Ravnatelj splitske bolnice dr. Julije Meštrović dao je izjavu: "Mi smo premjestili neke odjele unutar Križina i s Križina na Firule, tako da će cijela Klinika za plućne bolesti poslužiti hospitalizaciji za covid bolesnike. Imamo Kliniku zarazne bolesti, Kliniku za fizikalnu terapiju i cijelu kliniku za plućne bolesti.

Sve to što radimo je planirano, dogovoreno, radimo planski i postupno po etapama kao što smo planirali ranije. Imamo 81 bolesnika, od toga 5 na respiratoru. Na ovaj način ćemo imati dovoljno veliki broj mjesta za liječenje bolesnika zaraženih covidom, pripremit ćemo se i za sezonu gripe, a u isto vrijeme ćemo podjednako kvalitetno skrbiti za svim ostalim našim bolesnicima. ovo što radimo ne bi bilo moguće da u KBC-u nisu već napravljeni neki zahvati, poput uređena nekih klinika.

S ovim premještanjem, imat ćemo preko 160 mjesta za bolesnike s covidom. 170 sigurno. Bit će to dovoljno vjerujem, ako ne imamo druga rješenja. Za bolesnike s covidom u svakom trenutku imat ćemo barem 40 respiratora.

Na parkiralištu će se postaviti šatori, već su bili ovdje predstavnici Hrvatske vojske. Bit će to šatori za opservaciju."

10:48 Zadarska - 19 novih

19 je novooboljelih osoba od koronavirusa na području Zadarske županije. Novooboljele osobe kontakti su ranije oboljelih, a izolaciju provode na području Grada Zadra (9), Biograda (3) te općina Vir (2), Poličnik (2), Gračac (1), Starigrad (1) i Zemunik (1). Svi nalazi jučer testiranih osoba u Domu za stare i nemoćne Zadar su negativni, a testiranje se nastavlja i danas, javlja Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 187 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 758 osoba, a završio je za njih 6410.

10:45 Splitsko-dalmatinska - 114 novih

Prema viješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno  820 obrađenih testova danas je 114 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 54, Dicma 1, Dugog Rata 1, Hvara 2, Imotskog 2, Jelse 1, Kaštela 7, Klisa 2, Makarske 7, Marine 1, Okruga 1, Omiša 1, Otoka 1, Podbablja 7, Podstrane 2, Prološca 2, Sinja 6, Solina 8, Supetra 2, Trogira 2, Trilja 1, Muća 1, Tučepi 1 i Vrgorca 1 osoba.

Od 114  novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 36 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1490 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 84 covid pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 5 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su 2 osobe. Muška osoba stara 57 godina i ženska osoba stara 84 godine. Preminuli su uz ostale komorbiditete bili pozitivni i na covid infekciju, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije,

10:45 Brodsko-posavska - 6 novih

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 6 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (2) te po 1 osoba u općinama Davor, Oriovac, Bebrina i Podcrkavlje.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 409, dok je broj aktivnih slučajeva 116 (9 aktivnih osoba manje u odnosu na jučerašnji dan). Hospitalizirane su 4 osobe (1 osoba manje u odnosu na prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 750 osoba (isto kao i prethodni dan), a u županijskom karantenskom objektu trenutno se nalazi 1 pozitivna osoba.

10:40 Epidemiolog Kolarić sumnja u Capakov model da će broj zaraženih pasti krajem rujna: Ja nisam takav optimist

Nakon sastanka Povjerenstva o zaštiti starije populacije, epidemiolog dr. Branko Kolarić za N1 je rekao kako su starije osobe u zatvorenim kolektivima najveći rizik u pandemiji. Upitan za model koji je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jučer spominjao, a koji kaže da bi brojke trebale padati krajem mjeseca, odgovara da ne zna za takav konkretan model. > Opširnije

10:20 Grad Zagreb - 79 novih

U Zagrebu je 79 novooboljelih, 196 je upućenih u samoizolaciju. "U Zagrebu je još uvijek većinu novooboljelih čine kontakti već zaraženih osoba i povratnici iz Bosne i Hercegovine", rekla je epidemiologinja iz Andrije Štampara. "Naša preporuka je da sve osobe koje spadaju u kronične bolesnike, stariji su od 65 i trudnice, da se cijepe protiv gripe. Ako se i više ljudi cijepi protiv gripe lakše će nam biti dijagnosticirati covid. Naša poruka roditeljima je da se objasni djeci kakva je situacija i kako se moraju ponašati.

Nezgodno je kad su djeca upućena u samoizolaciju, ali to je potrebna mjera kako bi se spriječilo širenje. Mogu biti opasna za starije ljude, često nemaju simptome, ali budu zarazni", dodala je.

"Zasad je naš stav da samoizolacija traje 14 dana od kontakta sa zaraženom osobom. Osoba je zarazna dva dana prije i u pravilu 10-ak dana od pojave simptoma", opisala je.

"Svi se moraju pridržavati mjera jer je to jedini način da se situacija stabilizira", poručila je.

10:19 Ličko-senjska - 2 novih

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata jedna je novooboljela osoba od covida-19, oboljela osoba je s područja grada Novalje.

Nadalje, potvrđena je jedna osoba iz druge županije koja koristi izolaciju u privatnom smještaju na području grada Novalje.   

Ukupno je oboljelo 70 osoba od covida-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 21 aktivan slučaj, 48 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula.

U protekla 24 sata testirano je  37 osoba.

10:12 Imamo 369 novih slučajeva, najviše dosad

Nacionalni stožer objavio je novo priopćenje o stanju s koronavirusom. "U posljednja 24 sata zabilježeno je 369 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2634", piše. Dosad smo u jednom danu imali najviše 358 novih slučajeva. > Opširnije

10:00 Primorsko-goranska - 15 novih

U posljednja 24 sata u Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je devetero osoba izliječeno, javio je jutros Županijski stožer Civilne zaštite. Trenutno je u županiji 115 oboljelih.

Od 15 novozaraženih, petero su kontakti prethodno zaraženih osoba, petero ih se vratilo s godišnjih odmora, a za još petero epidemiolozi utvrđuju izvor zaraze.

Prema jučerašnjim podacima, petero je oboljelih na liječenju u KBC-u Rijeka. U posljednjih 14 dana u županiji je 39 oboljelih na 100 tisuća stanovnika, što znači da smo iz zelene ušli u tzv. žutu zonu, koja obuhvaća stopu od 16 do 60 novooboljelih na stotinu tisuća ljudi.

Ukupno su dosad u Primorsko-goranskoj županiji zabilježena 352 slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, od kojih se oporavilo 230 osoba, dok su dvije osobe umrle..

9:39 Vukovarsko-srijemska - 5 novih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 5 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (1 osoba iz Vinkovaca, 1 iz Ilače, 1 iz Nuštra 1 iz Štitara i 1 iz Bošnjaka), a nema preminulih osoba.

9:38 Capak: Krajem rujna slijedi pad. Dataspekt: Može li se predvidjeti kiša?

Analitičari iz Dataspekta na svom su se Twitter profilu osvrnuli na jučerašnju Capakovu izjavu da im modeli pokazuju kako će krajem rujna ili početkom listopada doći do značajnog pada broja novih oboljelih. > Opširnije

9:36 Virovitičko-podravska - 5 novih

Tri žene i dva muškarca, novozaražene su osobe virusom SARS-CoV-2 na području Virovitičko-podravske županije, javili su iz Stožera civilne zaštite VPŽ-a. U posljednja 24 sata, testirano je ukupno 46 uzoraka, od čega je njih 40 bilo negativno, petero je pozitivnih i jedan uzorak će se ponoviti. No, istodobno se i šestero do sada zaraženih oporavilo, pa je trenutni broj zaraženih na području županije 34.

Od petero novih, jedna ženska osoba je hospitalizirana, jedan muškarac je asimptomatski, a ostalo troje ima blažu kliničku sliku. Od početka koronavirusa, na području Virovitičko-podravske županije, 77 osoba se zarazilo covidom-19. Od toga, 34 ih je trenutno aktivno, četrdeset i dvije osobe su se oporavile dok je jedan muškarac preminuo.

9:30 Osječko-baranjska - 7 novih

Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano je 307 osoba od kojih je 7 pozitivno na koronavirus. Većina njih, odnosno 5 je sa đakovačkog područja te po jedna osoba iz Osijeka i Belog Manastira.

Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 12 osoba oboljelih od koronavirusa, a i dalje je jedna osoba na respiratoru. Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili novih 27 kontakata, pa je trenutno na području naše županije u samoizolaciji 289 osoba.

8:37 Istarska - 4 novih

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 294 uzoraka briseva (141 za administrativne potrebe) na covid-19, od kojih je potvrđeno 4
novozaraženih osoba. Sve osobe dolaze iz mjera samoizolacije ili su bliski kontakt pozitivne osobe.

U jednom slučaju radi se o korisniku privatne predškolske ustanove u Puli. Objekt je zatvoren, provode se protuepidemijske mjere i dekontaminacija prostora, osoblje i korisnici su stavljeni u mjeru samoizolacije.

Izliječeno je 15 osoba. Trenutno je 65 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 234 osoba.

8:34 Sisačko-moslavačka - 6 novih

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, šest je novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Dvije osobe je s područja grada Siska, dvije osobe s područja grada Novske i dvije osobe s područja općine Dvor.

8:06 Požeško-slavonska - 7 novih

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 87 slučaja zaraze koronavirusom, 84 osobe se nalazi u kućnoj izolaciji, a 3 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 327 osoba, a ukupno je testirano 6223 osobe. Na posljednjem testiranju bilo je 113 uzoraka, od kojih je 7 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

7:46 Đikić rekao da se treba povećati broj cijepljenja protiv gripe

Ivan Đikić gostovao je na HRT-u. "Znamo puno više sad o dijagnostici i terapijama. Kada dođu u bolnice već je situacija takva da ih se puno može bolje obraditi i spriječiti smrtnost", rekao je. "Virus se nije promijenio značajno, genetski, sve mutacije su funkcionalno neutralne, nisu virus ni poboljšale ni pogoršale. Slika virusa se mijenja tijekom ljeta, ali i dalje dovodi do smrtnosti. Nepotrebna je diskusija koja je bila puštena radi političkih razloga da je virus oslabio i da se možemo opustiti.

Držanjem mjera možemo spriječiti njegovo širenje", rekao je.

"Treba se testirati, brže, efikasnije i točnije. Treba se opredijeliti za one testove koji imaju i najveći broj i negativnih i pozitivnih rezultata. Imamo brzi razvoj testova. Ako se pripremimo na vrijeme, imat ćemo dovoljno mjesta za testiranje na jesen".

Kako komentira brojke na ljeto?

"Ne bih se želio vraćati u prošlost. Mislim da smo mogli bolje. Trebamo se fokusirati na jesen. Ne smijemo ignorirati virus, proglašavati ga slabim. Vidimo zadnjih par tjedana. Trebamo to prebroditi i krenuti prema jeseni, pripremiti se za školu. Nadam se da će brojevi pasti i u tjedan dva osigurati da se virus ne širi", odgovorio je.

Njemački model u školama

"Naša djeca su već u 6. mjesecu znala kako će se pripremati škola za kraj 8. mjeseca, mi smo znali to, sve oko toga. Imali su probnu školu, samo da vide koje mjere mogu uvesti. Na taj način, dobrom pripremom, može se spriječiti širenje infekcije. Poruka je da djeca trebaju u škole, trebaju imati socijalni kontakt, treba im se osigurati sigurno školovanje. Ako je to nemoguće, onda se treba ulaziti u različite druge opcije", komentirao je Đikić koji je nahvalio Školu na trećem.

"Zasad se ne pokazuje veliki porast zaraženih zbog početka škole. Najveći broj je bio zbog turizma i još uvijek je dominantan broj ulaza virusa iz drugih zemalja", rekao je Đikić.

Cijepiti se protiv gripe, da ili ne?

"Preporuka je da trebamo povećati broj cijepljenja protiv gripe ove godine. Objasniti ljudima zašto je to važno. Nas očekuje cijepljenje krajem 9. i početkom 10. mjeseca. Imamo nekoliko vrsta cjepiva. Imamo dvije vrste influence, u oba slučaja imamo dosta kvalitetna cjepiva. Građani trebaju znati koju vrstu cjepiva je Hrvatska kupila. Vjerujem da bi pravilnom komunikacijom građani shvatili da se mogu sigurno cijepiti.

"Mi kao obitelj uvijek provjerimo cjepivo i odlučimo kao obitelj hoćemo li se cijepiti i uvijek se cijepimo, naša djeca i mi. Moja preporuka je da se djeca cijepe protiv gripe."

Cjepivo protiv korone

"Mediji eksponiraju to s cjepivom. Radi se o normalnom zdravstvenom procesu. Trebamo javnosti poslati poruku da će nam cjepivo osigurati veći dio imunosti. Ako dobijemo cjepivo početkom godine, trebat će nam vremena do kraja godine da virus nestane", rekao je.

7:40 U 10 sati Nacionalni stožer objavit će nove podatke u koronavirusu u Hrvatskoj

7:30 Čekamo nove podatke koje će objavljivati županije tijekom jutra

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više