Stožeraše pitali jesu li pogriješili u zadnjih godinu dana, pogledajte odgovore

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

STOŽER se na današnjoj konferenciji jednoglasno složio kako smo u godinu dana od prvog zatvaranja naučili puno. 

"Okolnosti se mijenjaju, dolazak novih varijanti i cjepiva daje novi kontekst. Možemo samo iz dana u dan sagledavati situaciju", rekao je ministar Vili Beroš. 

Na pitanje novinara jesu li pogriješili u pristupu, odgovorio je kako ne vidi neke veće greške.

"Tko radi taj i griješi, ali ja u našim rezultatima ne vidim nekih većih grešaka", rekao je Beroš.

POGLEDAJTE ODGOVORE

Božinović je dodao kako je mnogo toga još nejasno, naglasivši kako je važno imati na umu da boravak vani ne podrazumijeva sjedenje na zatvorenim terasama.

"I dalje učimo i sigurno ćemo i dalje učiti. Kad gledao unatrag, ono što smo naučili, što je važno a što u početku ne samo mi nego i cijeli svijet, primjenjuju kroz nacionalne odluke, mislim da smo mi zahvaljujući prije svega epidemiolozima, relativno u komparaciji s drugima, počeli primjenjivati mjere na način da smo favorizirali otvorene prostore u odnosu na zatvorene. Bilo bi puno bolje da smo svi skupa tada znali da boravak na otvorenom uz pridržavanje mjera, govorim o distanci i maskama kad se ne može održavati distanca, prozračivanju prostora, da su to recimo to bili pokazatelji da je znanost svjetska o tome govorila na početku kao danas, onda bi od početka te mjere primjenjivali i pretpostavljam da bi se bolje nosili i u svijetu i u Hrvatskoj, to je nešto  o čemu i u našim razgovorima često spominjemo. Zato se i vraćamo na ovo s početka - boravak vani da, ali boravak vani mora biti boravak vani, a ne u improviziranim terasama koje ne znači boravak vani. Boravak u zatvorenom - mora biti maska, mora biti distanca, otvoreni prozori.. neka se napravi ta prozračnost jer je činjenica da se virus ne širi samo kapljično nego i aerosolom, a tamo gdje ima strujanja zraka, onda se te čestice raspršuju i ne stvara se dovoljno jaka koncentracija koja bi zarazila osobu. To se na početku nije komuniciralo, ne ovdje nego u svijetu, a važno je i vrlo jednostavno", rekao je Božinović.

Capak: Suzbili smo u 5. mjesecu bolest na nulu. Jako malo zemalja je to uspjelo

Capak je kazao kako je danas puno teže, posljedice su ogromne i zato se pažljivo razmatraju sve mjere. Dodao je kako se brzim donošenjem mjera bolest suzbila u svibnju na nulu, što je jako malo zemalja uspjelo.

"Mi i danas imamo jako puno nepoznanica oko virusa, prije svega na imunost nakon prebolijevanja. A to nam je ključni podatak za sve planove koje radimo za budućnost. Ne znamo ni koliko traje zaštita nakon cijepljenja. Ne znamo ni prenose li virus oni koji su cijepljeni, što se više cijepimo to ćemo više znati. Što se tiče klasičnih epidemioloških mjera, rano smo ih počeli primjenjivati. Među prvima smo blokirali granice, pričali smo o higijeni, bilo smo jedna od prvih zemalja na svijetu koja je uvela strogi lockdown koji je doveo do velikog uspjeha u prvom valu. Time smo suzbili u 5. mjesecu bolest na nulu. Jako malo zemalja je to uspjelo. Danas je to puno teže, posljedice su ogromne i zato pažljivo razmatramo svaku mjeru koju donosimo i rekli so da nećemo uvoditi lockdownove i policijske satove iako smo imali težak period. Nadamo se da ćemo našom strategijom koja se bazira na dnevnim procjenama držati epidemiju pod kontrolom. Ako nas usporedite s drugim zemljama, mi i dalje stojimo dobro. Imamo među najblažim mjerama u Europi, a brojke novozaraženih i hospitaliziranih nam nisu loše u usporedbi s drugima", rekao je Capak.

Pročitajte više