Strabag prijeti HŽ-u raskidom ugovora od 360 milijuna eura

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

TVRTKA Strabag zaprijetila je raskidom ugovora na projektu rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac, piše Jutarnji list.

Dnevnik posjeduje dopis koji je Strabag uputio Upravi HŽ Infrastrukture 27. lipnja koji su potpisali Gerhard Streimel i Veljko Nižetić. U njemu Strabag ostavlja HŽ Infrastrukturi rok od 14 dana da u "cijelosti ispuni ugovorom preuzete obveze, u protivnom istekom roka od 14 dana ugovor će se smatrati raskinutim".

Postavljeni rok istječe u utorak 11. srpnja. U HŽ Infrastrukturi tvrde da ne postoje valjani razlozi za raskid ugovora i pozivaju na mirno rješenje spora. Riječ je o jednom od trenutno najvećih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj, vrijednom ukupno oko 360 milijuna eura, koji s 85% sredstava sufinancira Europska unija.

Ta dionica je dio nizinske pruge od Zagreba do Rijeke. Strabag je u posao uveden u rujnu lani, a trenutno obavljaju radove na nekoliko lokacija na trasi. Što je s dokumentacijom U dopisu se detaljno elaboriraju sve odredbe ugovora koje, prema mišljenju Strabaga, HŽ Infrastruktura nije ispoštovala.

Navodi se da je Strabag kao izvođač prije uvođenja u posao trebao dobiti sve glavne projekte i pravomoćne građevinske dozvole, njih 11. No, tvrde, do uvođenja u posao nisu dobili građevinske dozvole za četiri etape niti ovjerene glavne projekte. Na dan slanja dopisa nisu dobili tri građevinske dozvole ni pravomoćnu građevinsku dozvolu, piše Jutarnji.

Pročitajte više