Stradao u prometnoj nesreći pa u riječkoj bolnici ostao bez očiju, peta i prstiju

NESRETNI Damir Bikić stradao je u prometnoj nesreći 17. srpnja te su ga zbog prijeloma zdjelice, iščašenja natkoljenične kosti lijeve noge i četiri slomljena rebra odvezli u KBC Rijeka gdje je zaradio zloglasnu bolničku stafilokoku MRSA zbog koje su mu liječnici odstranili nožne prste i pete.

Njegovi problemi nastali su kada je nakon pet dana ležanja na odjelu intenzivne njege prebačen na odjel traumatologije. Kako u pismu tvrdi izvor Večernjeg lista liječnici nisu primijetili da je slomljeno rebro probilo plućno krilo pa su ga poslali na snimanje tek kad mu je porasla temperatura. No, tada je već bilo kasno, jer mu je u plućima već bilo pet centimetara gnoja i krvi zbog kojih mu je ugrađena pumpa koja je gnoj tjerala iz pluća.

Iz bolnice tvrde da nigdje nisu pogriješili

Nakon toga su bakterije iz gnoja izazvale sepsu, a daljnjim analizama se utvrdilo da je to bolnički stafilokok MRSA koji je otporan na sve lijekove. U pismu očevica agonije Damira Bikića stoji kako su pacijentu zatajila oba bubrega pa su mu zbog gangrene morali otkinuti nožne prste i obje pete. Bikiću liječnici nisu davali dovoljno pažnje i dobio je čireve na oba očna kapka zbog kojih mu je lijevo oko moralo biti izvađeno, dok je na desno potpuno slijep.

"Sve što je bilo moguće napraviti u slučaju pacijenta Bikića učinjeno je i nije bilo greške", rekao je Večernjem listu predstojnik Odjela intenzivne njege KBC-a Rijeka dr. Alen Šustić te dodaje kako je Bikićevo stanje posljedica sepse. Tvrdi kako Bikić nigdje ne bi dobio bolje liječenje te da bi se drugdje možda dogodilo i najgore. Ministarstvo zdravstva poslalo je inspekciju koja hitno treba istražiti sve okolnosti liječenja ovog pacijenta.

Nema govora o nemaru liječnika

Zamjenik ravnatelja KBC-a Rijeka A. Đirlić tvrdi kako o nemaru liječnika u ovom slučaju nema govora te dodaje kako možemo biti sretni da je pacijent preživio ovako tešku situaciju. Objašnjava kako je bakterija MRSA opaka "životinja" koja "proždire ljudske organe", a teško je zaustavljiva. Dodaje kako će unutarnja kontrola bolnice ispitati što se zaista događalo s pacijentom.

Pročitajte više