Strah od novih napada: Francuska za Božić pojačava mjere sigurnosti u crkvama

Foto: FAH

FRANCUSKI ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve pozvao je na jačanje mjera sigurnosti na ulazima u crkve uoči polnoćke u kontekstu jake terorističke prijetnje nakon džihadističkih atentata 13. studenoga.

U naputku lokalnim vlastima, policiji i žandarmeriji, ministar poziva dužnosnike župa da pojačaju mjere zaštite sljedećeg tjedna. Slična preporuka bila im je upućena nakon što je spriječen atentat na najmanje jednu crkvu pariške regije u travnju.

Kao i u velikim trgovačkim centrima i muzejima, na ulazu u crkve trebat će otkopčati kapute, prema ministrovu naputku. Ministar spominje da su mjere uvedene u kontekstu jako velike prijetnje u Francuskoj nakon džihaističkih napada u studenome sa 130 žrtava i više stotina ranjenih te dodaje da bi napad na crkve imao simboličku snagu.

U travnju je Sid Ahmed Ghlam , 24-godišnji Alžirac uhićen zbog sumnji da je planirao teroristički napad na jednu ili više crkvi u pariškoj regiji.

Tada je izdan nalog da se ograniči broj ulazaka u crkve i da se obrati posebna pozornost na ostavljene pakete ili prtljagu.

U Francuskoji ima oko 45.000 crkvi u 13.000 katoličkih župa te 4000 protestantskih, od kojih 2600 evangelističkih.
 

Pročitajte više