Strah od rušenja: Konzervatori obustavili radove na rekonstrukciji Turističke palače

Foto: FAH

NEMA sreće splitski gradonačelnik Ivo Baldasar sa Turističkom palačom. Godinu dana forsirao je da se na nekoliko dekada dodijeli privatnom partneru, inače, donatoru iz kampanje 2013. godine Stipi Mađoru, preživio je čak i nalet USKOK-a, da bi radove na rekonstrukciji ovih dana zaustavio Konzervatorski odjel Ministarstva kulture. Da je izdana zabrana, Indexu je potvrdio ravnatelj Radoslav Bužančić.

Neprikladna sredstva

"Izdana je privremena zabrana radova na Turističkoj palači jer je investitor koristio neprikladna sredstva za uklanjanje dotrajalih dijelova pročelja te je postojala opasnost da dođe do rušenja konstrukcije, što bi onemogućilo nastavak obnove zgrade", izvijestio nas je Bužančić.

Palača je inače proteklih dana temeljito raznesena teškom mehanizacijom te je, kako čujemo, došlo i do oštećenja konstrukcije. Kako je investitor krenuo, čini se da se prije radi o rušenju i gradnji, nego rekonstrukciji.

USKOK-u sve u najboljem redu

Posao je nakon tri natječaja i podosta muke dobila firma Valleus, iza koje stoji Mađor, direktor Slobodne Dalmacija Printa. Besplatno je odštampao podosta Baldasarovih plakata za kampanju te mu "oprostio" 85 tisuća kuna. Na prvom natječaju u rujnu 2014. godine izabran je Valleus, premda je postojala i povoljnija ponuda Gorana Kaćunića, vlasnika F-caffea, koji je godinama držao kafić na istočnom kantunu Palače. Kaćunić je diskvalificiran zbog dokumentacije, odnosno, tumačenja Povjerenstva za odabir najpovoljnijeg ponuditelja. Unatoč tome što je Kaćunić dobio sve potvrde da mu je s papirima sve ispravno, Baldasar je ostao ustrajan i do kraja favorizirao svog donatora.

Izvide je provodilo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, dok im USKOK nije oduzeo predmet. U Split su poslali mladog zamjenika, koji je nakon razgovora sa članovima Povjerenstva zaključio da je sve u najboljem redu i da nema osnove za progon. Kaćunić se nije dao obeshrabriti pa je privatno zatražio istragu, o čemu splitski Županijski sud, koliko je poznato, još uvijek nije odlučio. 

 

Pročitajte više