Strah u iračkim "kostima": Al Qaeda bi mogla ponovno napasti

NAKON nedavnih iznenadnih bombi koje su eksplodirale u blizini šijitskih džamija u Iraku i ubile 31 osobu, tom je zemljom zavladao strah od daljnjeg nasilja terorističke skupine al Qaede, najvjerojatnijeg napadača. Kako prenosi Reuters, Iračani su uvjereni da al Qaeda napadima pokušava ponovno potaknuti neslogu između sekti, koja ih je gotovo uništila prije dvije godine.

Rat među sektama

Eksplozije koje su se jučer popodne dogodile unutar nekoliko minuta najvjerojatnije su ciljale na šijite okupljene na dnevnoj molitvi na dan muslimanskog odmora. U napadima je ranjeno najmanje 130 osoba.

"Zašto ciljati na džamije? Zato što žele odvojiti Iračane i potaknuti rat između dviju sekti, Sunna i Šijita", rekao je Kafhim Ali, 54-godišnji Iračanin kojeg su novinari zatekli na tržnici u Bagdadu, i dodao da će razmisliti u petak o odlasku na molitvu.

Još uvijek nije utvrđeno tko je počinitelj napada, no šijitska religiozna okupljanja često su bila meta al Qaede. Podsjećamo, američke vojne snage povukle su se iz Iraka prošlog mjeseca i time izazvale strah lokalnog stanovništva, koje je mišljenja da se nema snage samostalno obraniti.

Pročitajte više