ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Štrajk bi mogao trajati do lipnja. Roditelji, podržavate li ga i dalje?

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U TIJEKU je peti tjedan štrajka u osnovnim i srednjim školama, a djeca su dosad izgubila četiri dana nastave jer se štrajk svakog dana odvija u različitim županijama.

Dosadašnje mirenje sindikata i vlade je svaki put propalo, pa tako i jutros na sastanku predstavnika sindikata s ministrom financija Zdravkom Marićem, ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak te s ministrom rada Josipom Aladrovićem. Ako vlada sindikatima ne ispuni zahtjev i ne poveća koeficijent složenosti poslova za 6,11%, štrajk bi se, prema riječima sindikata, mogao nastaviti sve do lipnja.

Sindikati su organizirali cirkularni štrajk kako bi osigurali kontinuitet pritiska i svakog su dana u podne najavljivali koje će županije narednog dana štrajkati. Međutim, odnedavno su promijenili metodu pa su sad najavili koje će županije štrajkati danas, sutra i prekosutra - kad će štrajkati cijela Hrvatska.

>> Štrajk ide dalje. Evo u kojim školama sutra nema nastave

Ako se štrajk odulji, produžit će se školska godina

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić za Index je rekao da sindikati nemaju dogovor da se štrajk nastavi do lipnja i da se nada dogovoru s vladom, no ne otklanja mogućnost da se štrajk, ako opet propadnu pregovori, zaista i nastavi do lipnja.

Pitali smo ga na koji način će se nadoknaditi propuštena nastava, hoće li djeca morati u školu subotama ili će se produžiti školska godina, kako je već bilo najava.

"Dosad su škole manje-više izgubile 4 dana od nastave, a nekima je danas 5. dan, to se može još uvijek odraditi bez produljenja školske godine, no ako se štrajk odulji, tad će se morati produžiti školska godina. Važno je da učenici ne budu žrtve naše borbe, trebamo činiti sve kako bi učenici dobili sve što trebaju, a uvjeren sam da će tako i biti. Učitelji koriste sve što mogu kako bi olakšali učenicima razdoblje štrajka i da ne zaostaju u nastavi, imam informacije iz brojnih škola da učitelji djeci prije štrajka zadaju zadatke za vježbanje kako bi doma vježbali tijekom štrajka", kazao nam je Stipić.

Pitali smo Stipića gube li sindikati podršku roditelja

Na pitanje smatra li da gube podršku roditelja, rekao je kako u svakom učiteljskom štrajku koji želi uspjeti roditelji trebaju biti podrška štrajkašima.

"Ovo što radimo je u interesu naših učenika, drago mi je što se odustalo od prakse da se dan za danom najavljuje koje će županije štrajkati. To jedino stvara problem roditeljima, tako da naš sindikat pozdravlja tu odluku i, da se nas pitalo, otpočetka je trebalo biti tako da se par dana unaprijed roditelje obavijesti kad će njihove škole biti u štrajku. Sad ćemo nastaviti najavljivati za naredna tri dana", rekao nam je Stipić.

Stipić: Nadamo se da će roditelji ostati uz nas

"E sad, hoće li se roditelji okrenuti protiv nas, pa to ne znamo, nadamo se da neće. Oni će kao glasači brzo moći na izborima kazniti vladu jer nije na vrijeme riješila problem učitelja", rekao nam je Stipić.

Podsjetimo, šef Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec jučer je izjavio kako nezadovoljni roditelji oštricu trebaju uperiti prema vladi jer je neodgovorna.

Stipić kaže kako ne zna na koji način bi to roditelji mogli, osim na izborima ili da im dođu dati podršku na masovnim prosvjedima.

"Zasad smo daleko od tih prosvjeda. No, kad ih i ako ih organiziramo, siguran sam da će dobar dio roditelja doći i podržati nas", rekao je Stipić, navodeći kako na Markov trg ne stane puno ljudi, tako da takav prosvjed, kaže, ne mogu ni nazvati masovnim.

Sindikati žele povećanje koeficijenta, a Plenković svima povećao osnovicu

Podsjetimo još jednom, sindikati traže povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11%, a premijer Andrej Plenković je nakon toga odlučio svim državnim i javnim službenicima povećati osnovicu plaće za 6,12 posto u tri vala povećanja po dva posto. Potom su HDZ i HNS postigli dogovor da se učiteljima od kraja lipnja poveća koeficijent za dva posto.

No sindikati inzistiraju na prvotnom zahtjevu, da im se poveća koeficijent složenosti poslova za 6,11%.

>>Šef sindikata razbjesnio učitelje dernekom na Markovu trgu i pozivom Škori

Sindikati na Markovu trgu svirali harmoniku i obradili Škoru pa razbjesnili dio učitelja

Inače, u srijedu će sindikati održati još jedan prosvjed na Markovom trgu, a jedan su već održali 23. listopada (13 dana nakon početka štrajka), kad su izveli performans u kojem su obradili Škorinu pjesmu i zasvirali harmoniku.

Mreža Nastavnici organizirano zamjerila je čelnicima sindikata takav nastup na Markovom trgu, a razljutilo ih je što su sindikati dan kasnije javno pozvali Kolindu i Škoru da iznesu svoje mišljenje o štrajku.

Na stranici Nastavnici organizirano objavljen je tekst prosvjetne radnice Dajane Vidaković koja je jasno dala do znanja što misle o sindikalistima, navodeći kako su učitelji u samo 36 sati doživjeli seriju gafova  sindikalista, kakvu bi, kako navodi, "samo Leteći cirkus Montyja Pythona mogao smisliti".

Sindikalni čelnici razljutili učitelje

"Dragi sindikati, Mreža Nastavnici organizirano štrajk svesrdno podržava. Pokazujemo to i svojim aktivnim angažmanom na društvenim mrežama, održavanjem morala i štrajkaškog raspoloženja. Ono što NE podržavamo je da se štrajkom u kojem sudjelujemo trguje, prodaje ga se predsjedničkim kandidatima (bili oni desni, lijevi, gornji, donji i bilo koje dugine boje) za njihovu samopromociju, pogotovo kada se zauzvrat može dobiti samo podjela štrajkaškog tijela i bijes šire javnosti. Ako želite zadržati ovaj broj štrajkaša i ovakvo zajedništvo na terenu, jako dobro promislite kakve ćete promotivne i samopromotivne aktivnosti organizirati te kome ćete skupljati političke bodove. Ne trgujte našim obrazom", stoji u tekstu objavljenom na stranicama mreže Nastavnici organizirano.

Sindikalni čelnici skrivaju visine svojih plaća

A osim što su svojim ponašanjem sindikalni čelnici razljutili profesore i učitelje, razljutili su i javnost nakon što su odbili dati svoje plaće u javnost.

Podsjetimo, Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, izgubio je prošlog tjedna živce zbog pitanja novinara o tome kolika mu je plaća. Na kraju je rekao da je sindikat odlučio da ima plaću u visini plaće državnog tajnika. Konkretno, neto plaće državnih tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja kreću se otprilike od 15.000 do 18.000 kuna pa se sukladno tome čini da i Vilim Ribić ima toliku plaću. Prije nekoliko godina objavljen je podatak da Ribić ima plaću od 13 tisuća kuna, a na raspolaganju mu je bio i službeni automobil.

Podržavate li i dalje štrajk u školama? Recite nam u anketi!

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više