Štrajk liječnika: Tijekom idućega tjedna dodatno smanjenje usluga

HRVATSKI liječnički sindikat (HLS) u subotu će odlučiti o daljnjem smanjenju opsega usluga u bolnicama idućega tjedna, tijekom nastavka štrajka liječnika, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare HLS-a.

Osim obveznog pružanja pomoći kod hitnih medicinskih stanja i skrbi o bolesnicima smještenim u bolnicama, bit će najvjerojatnije otkazivana sva tzv. hladna stanja (slučajevi koji nisu hitni), te još neki postupci.

Tako će, prema najavi sindikata, vjerojatno od sredine idućega tjedna biti smanjiti opseg poslova u djelatnosti mrtvozorstva.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić optužio je Ministarstvo zdravstva da dezinformira javnost kada tvrdi da štrajk nije uspio.

Babić je ponovio da se štrajku jučer odazvalo 90 posto liječnika koji su, u skladu s uputama, smanjili opseg usluga te istaknuli sindikalne bedževe. U nastavku štrajka on očekuje još veći odaziv.

Babić je dodao da su štrajkaški odbori pojedinih bolnica zatražili ostavku ministra zdravstva Andre Vlahušića, no konačnu odluku o tome donijet će u subotu središnji štrajkaški odbor.

U sindikatu napominju kako ravnatelji bolnica nemaju pravo poimenično prebrojavati sudionike u štrajku već Ministarstvo zdravstva mogu samo izvijestiti o ukupnom broju sudionika štrajka.

HLS će stoga poduprijeti sve ravnatelje koji su pod pritiskom Ministarstva zdravstva jer nisu uspjeli spriječiti štrajk.

Babić je ponovio kako sindikat ne odustaje od svojih zahtjeva te da traži ispravljanje nepravdi prema liječnicima, a to znači povećanje plaća od 28 posto.

´Ne odgovara nam 10 posto povećanja plaća koje nudi ministar Vlahušić, a sudjelovat ćemo u svim pregovorima oko kolektivnog ugovora´, dodao je Babić.

Sindikat nije dobio nikakav poziv na pregovore u vezi štrajka, već se danas u Ministarstvu zdravstva nastavljaju pregovori, koji se vode već duže vrijeme, o Temeljnom kolektivnom ugovoru za zdravstvo.

U pregovaračkom su odboru osim Babića, koji predstavlja sedam sindikata, predstavnici još tri sindikata iz djelatnosti zdravstva.

Pročitajte više