Štrajk liječnika u Italiji

TALIJANSKI liječnici u četvrtak ponovno štrajkaju, po peti puta u par mjeseci, prosvjedujući tako zbog toga što nisu potpisani novi radni ugovori koji su istekli prije dvije godine.

Danas štrajkaju zaposleni u bolnicama, a sutra liječnici opće prakse. U bolnicama je zaposleno gotovo 100 tisuća liječnika, kojima treba pridružiti više od pet tisuća veterinara, 18.500 službenika u zdravstvu i 3.900 upravitelja bolnica i zdravstvenih ustanova. Sutra će štrajkati liječnici opće prakse kojih ima 62.000, zatim pedijatri u ambulantama, kojih ima 6.900 i specijalisti, kojih u ambulantama ima više od 14.600.

Ministar zdravlja Girolamo Sirchia je rekao kako pregovori sa sindikatima liječnika nisu uspjeli spriječiti 48-satni štrajk, iako su ipak neki sindikati od njega odustali.

Liječnici štrajkaju i kako bi svi imali pravo na liječenje, kaže ortoped Nicola De Chiara iz bolnice San Filippo Neri u Rimu. Prema njegovu tumačenju, društvo je i u liječenju podijeljeno na bogate i siromašne. Svi imaju zajamčenu liječničku njegu, ali siromašne starije osobe trebaju, primjerice, za operaciju slomljene bedrene kosti u državnoj bolnici čekati 10 dana (ako operacije nije hitna), a bogati odlaze u privatne klinike.

Liječnici zaposleni u državnim medicinskim ustanovama štrajkaju i za poboljšanje uvjeta u kojima mogu pružati pomoć pacijentima.

Pročitajte više