Štrajk liječnika ušao u deseti dan

U ORGANIZACIJI Hrvatskog liječničkog sindikata liječnici u bolnicama nastavljaju štrajk deseti dan, jer ni jučerašnji pregovori nisu doveli ni do kakvih rezultata.

Pregovori će biti nastavljeni danas u Ministarstvu zdravstva.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić izjavio je da ne zna zašto Hrvatski liječnički sindikat ne prihvaća ni jednu Vladinu ponudu. Dodao je kako Vlada ne prihvaća 45 postotno povećanje plaća, ali nudi 10 posto, plaćanje posebnih uvjeta rada, donošenje granskog kolektivnog ugovora s aneksom o liječničkim pravima, te sudjelovanje u izradi Zakona o liječnicima.

Vlahušić je rekao kako ima dovoljno prostora za poboljšanje materijalnog statusa liječnika ako Sindikat želi pregovarati. Nepristajanje sindikata na popuštanje i prekid štrajka pripisao je i političkim razlozima.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić izjavio je kako do sporazuma nije došlo, te da se štrajk nastavlja. Dodao je da se traže načini za rješavanje njihovih zahtjeva u realnim mogućnostima.

Štrajk liječnika počeo je 15. siječnja, a Sindikat traži povećanje plaća liječnička s položenim državnim ispitom na dvije prosječne hrvatske plaće, ili 7.000 kuna, a za liječnika specijalistu 2,5 prosječne plaće odnosno 9.000 kuna.

U ponedjeljak su liječnici u bolnicama obustavili tzv. hladni pogon, odnosno prijem bolesnika i operacije koje nisu hitne, te rad bolničkih poliklnika, pa bolnice rade u smanjenom opsegu.

Pročitajte više