Štrajk radnika "Viktora Lenca" ipak 1. kolovoza

RADNICI "Viktora Lenca" štrajk do ispunjenja zahtjeva i isplate plaća počet će 1. kolovoza u 7 sati, izjavio je danas predsjednik Štrajkaškog odbora i povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u tom brodogradilištu Damir Bačinović.

Iako je jučer najavljeno da će štrajk biti organiziran 6. kolovoza, Sindikat je odlučio da štrajk počne u petak, 1. kolovoza, jer je Vlada pokazala socijalnu neosjetljivost i danas nije raspravljala o teškoćama tog brodogradilišta i isplati radničkih plaća", kazao je za Hinu Bačinović.

"Sindikat više nema što čekati i ne preostaje nam drugo nego štrajkom zahtijevati isplate zarađena novca", dodao je. Oko 1200 radnika "Viktora Lenca" nije primilo 37 posto plaće za svibanj i lipanjsku plaću.

Banke vjerovnici i vlasnici brodogradilišta potpisali su jučer sporazum o potpori financijskom restrukturiranju i osiguranju novca za završetak ulaganja u "Viktor Lenac".

Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić kazao je danas da se priljev toga novca može očekivati najranije u listopadu ove godine. "Ne osigura li se u idućih tjedan dana šest do sedam milijuna dolara za redovito poslovanje i isplatu plaća dok se ne oživotvori sporazum banaka vjerovnika i vlasnika, stečaj će se teško moći izbjeći", kazao je Jurčić. Naime, u sporazumu banaka i vlasnika nije navedeno kako će brodogradilište osigurati normalno poslovanje i isplate plaća, pa je Vlada preko HBOR-a predložila potpisivanje sporazuma između HBOR-a, vlasnika i banaka vjerovnika o financijskom premoštenju tog razdoblja, tako da se šest do sedam milijuna dolara podijeli na trećine.

Jurčić je ocijenio kako je mala vjerojatnost da će taj novac biti osiguran u roku od tjedan dana te da je "stečaj alternativa".

Pročitajte više