Stranački čelnici SDSS-a, HSP-a i IDS-a o Žužulovoj ostavci

ČELNICI HSP-a i SDSS-a Anto Đapić i Milorad Pupovac izjavili su danas da je ostavka ministra vanjskih poslova Miomira Žužula bila očekivana, budući da je premijer Ivo Sanader najavio kako je spreman s oporbom dogovoriti tko će voditi pregovarački tim u pregovorima oko ulaska Hrvatske u EU.

"Bio je to prvi znak da treba očekivati rješenje situacije jer je nelogično da Hrvatska nema ministra vanjskih poslova koji bi mogao voditi pregovarački tim", ocijenio je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u telefonskoj izjavi za Hinu.

Pupovac je komentirao i nagađanja o ozbiljnijoj rekonstrukciji Vlade i izjave oporbenih čelnika o mogućim raskidima koalicijskih ugovora HDZ-a i partnera, dio kojih je podržao predsjedničku kandidaturu Stjepana Mesića. SDSS se, kazao je Pupovac, već dulje vrijeme zalaže za rekonstrukciju Vlade, s ciljem veće stabilnosti u Saboru, smatrajući da HDZ stabilniju većinu ne bi smio tražiti na desnoj strani političke scene.

"Ako bi HDZ većinu tražio desnije od sebe, to bi prouzročilo dodatnu političku nestabilnost u parlamentu i izvan njega", uvjeren je Pupovac.

Predsjednik HSP-a Anto Đapić kaže, pak, da njegova stranka zasad ne razmišlja o suradnji s HDZ-om.

"Sada smo usredotočeni na pripreme za predstojeće lokalne izbore, a nakon tih izbora vidjet ćemo kakvo je stanje na političkoj sceni i što ćemo dalje", kazao je Đapić Hini.

Đapić smatra da je odluka o Žužulovoj ostavci postojala i u vrijeme kada su to u Saboru tražili SDP, HNS i HSS, ali da razumije zašto Žužul tada nije podnio ostavku.

"Ostavka je gotovo iznuđena problemima s kvorumom, ali samo je po sebi razumljivo da ministar neće podnositi ostavku kad mu to oporba nametne, nego kad on i Vlada to odluče", ocijenio je.

Đapić očekuje i da će HDZ Žužulovu ostavku nastojati iskoristiti u izborne svrhe, u drugom krugu predsjedničkih izbora, te za nešto povoljniju situaciju u pregovorima oko ulaska Hrvatske u EU.

Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin rekao je kako osobno nije očekivao ostavku ministra Žužula, te da bi bio daleko sretniji da je ona uslijedila nakon predsjedničkih izbora, jer bi se, po njegovim riječima, "HDZ preko Žužula, ali i ministra Andrije Hebranga, moglo tući iz svih oružja".

Po Kajinovoj ocjeni, HDZ i predsjednik Ivo Sanader povukli su taj potez pod pretpostavkom da će time postići dobar izborni rezultat Jadranke Kosor na predsjedničkim izborima, ali, smatra Kajin, ne i njezinu pobjedu.

To će, rekao je Kajin u izjavi za Hinu, indirektno omogućiti HDZ-u da ostvari dobar rezultat na predstojećim lokalnim, ali i parlamentarnim izborima.

Pročitajte više