Stranci prošle godine u Hrvatskoj ostavili 99,6 milijuna eura

MASTERCARD Europe objavio je podatke iz jedinstvene integrirane Europske studije o prekograničnim potrošnjama MasterCard i Maestro karticama u 24 europske zemlje, među kojima se nalazi i Hrvatska.

Prema rezultatima "MasterInsights" studije, u ukupnom poretku među 24 zemlje Hrvatska se nalazi na vrlo visokom 10-tom mjestu. Inozemni gosti su u 2004. godini u Hrvatskoj potrošili 99.6 milijuna eura.

Po ostvarenom prometu, od inozemnih gostiju ispod Hrvatske se nalazi 14 drugih europskih zemalja: Malta, Mađarska, Slovačka, Rumunjska, Ukrajina, Danska, Slovenija, Rusija, Norveška, Švedska, Velika Britanija, Švicarska, Nizozemska i Njemačka koje su ostvarile manji promet, odnosno odljev sredstava iz svoje zemlje.

Za razliku od priliva koji je Hrvatska ostvarila, prekogranična potrošnja Hrvata je puno manja. U 2004. godini Hrvati su u 24 europske zemlje obuhvaćene  potrošili MasterCard i Maestro karticama 32 milijuna eura. Najviše novca Hrvati su potrošili u Italiji (10.2 milijuna eura), dok su u Hrvatskoj najveći potrošači bili Njemci koji su nam donijeli čak 38.5 milijuna eura.

Hrvati su svojim debitnim Maestro karticama 2004.-te potrošili 2.4 milijuna eura, čak 68.7% više nego 2003-e, dok je plaćanje MasterCard karticama poraslo za 7% na ukupno 29.6 milijuna eura ostvarenog prometa.

Uspoređujući prihode koje je ostvarila Hrvatska s zemljama iz Srednjoistočne regije koje su sudjelovale u Studiji (Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina) Hrvatska se po ukupno ostvarenom prihodu od stranaca nalazi na četvrtom mjestu.

 

Pročitajte više