Strani mediji o postizbornom lovu na koalicijske partnere i osumnjičeniku za ratne zločine izabranom u Sabor

VIJEST o šestim po redu parlamentarnim izborima u Hrvatskoj i nije bila pretjerano zanimljiva stranim medijima. Asocciated Press prije objave posljednjih nepotpunih rezultata objavio je kako u Hrvatskoj nakon preliminarnih rezultata "nema jasnog pobjednika".

Reuters donosi kako je HDZ na pravom putu da osvoji izbore, a BBC da se glavni oponenti u izbornoj utrci u rezultatima vrlo malo razlikuju. Većina agencija uz vijest o preliminarnim rezultatima donosi i kako su ulazak u Europsku uniju, obračun s korupcijom i povećanje standarda života, glavni zadaci nove vlade. CNN donosi kako su se glavni politički rivali zahvaljujući glasovima birača našli na "mrtvoj točki" prenoseći kako su obojica lidera, i Sanader i Milanović, proglasili pobjedu i prije službenih rezultata.

"Nije bitno tko će nas povesti u Europu, bitno je da to bude učinjeno"

AFP donosi kako se radi o izborima koji su se ikada održavali u Hrvatskoj te da su i aktualna vlada i opozicija pokazali samopouzdanje kada je pobjeda u pitanju.

"Ne mrzim Balkance. Dio smo te regije, ali pridruženje Europskoj uniji jamac je naše stabilnosti, osobito za našu djecu", prenio je AFP riječi 72-godišnjeg Marijana Gašparovića, bivšeg ugostitelja koji je radio na Zapadu. SDP-ov pristaša Tomislav Marić, prenosi također AFP, kaže kako "nije bitno tko će nas odvesti u Europu, bitno je da taj cilj bude ispunjen". "Što prije se to učini, to će biti bolje za Hrvatsku", kazao je.

AFP podsjeća da je HDZ osnovao pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, koji je Hrvatsku poveo u neovisnost, no napominje kako su stranku mnogi krivili za izolaciju koju je ta stranka nametnula Hrvatskoj nakon četiri godine rata. Bilo kako bilo, 2000. godine HDZ je pod vodstvom Ive Sanadera, piše AFP, uspio promijeniti svoju sliku u onu izrazito proeuropski orijentirane stranke.

Milanović kao Tony Blair

Za SDP agencija piše kako je stranka u izbore ušla s novim licima, poput Zorana Milanovića, "ambicioznog bivšeg diplomata koji je preuzeo vodstvo nad strankom nakon smrti bivšeg premijera Ivice Račana u travnju ove godine".

Neopterećen komunističkim nasljedstvom stranke, Milanović je, donosi AFP, bio ključ rastuće potpore koju su socijaldemokrati počeli uživati.

No, bivši student prava, kojega su njegovi pristaše usporedili s britanskim vođom Tonyjem Blairom, nije prihvatljiv i na mjestu premijera države, koje je rezervirano za Ljubu Jurčića, također donosi AFP.

Ultranacionalist Glavaš bez ikakvog koalicijskog potencijala i HSU kao najveći gubitnik izbora

Earthtimes.org donosi kako je Sanader pobjedu proglasio još za vrijeme prebrojavanja glasova birača. Osim ostalih stranaka i broja mandata koje su osvojili, portal spominje i Branimira Glavaša, "ultranacionalista" koji je osvojio četiri mandata "ali ne predstavlja nikakav koalicijski potencijal".

Najvećim gubitnikom predizbornih rezultata portal je, kao i većina hrvatskih medija, proglasio Hrvatsku stranku umirovljenika, za koju su mnogi očekivali da će držati ključeve vladajuće koalicije.

Glavna okupacija vodećih nakon preliminarnih izbora: Lov na koalicijske partnere

Portal Euronews donosi kako su se nakon preliminarnih rezultata dvije vodeće stranke bacile u lov na koalicijske partnere. Portal prenosi kako je Sanader siguran u pobjedu, dok se Milanović nada kako će uspjeti na svoju stranu privući dovoljan broj manjih stranaka te da će moći formirati novu vladu. Odluka o imenovanju novog premijera ostaje na predsjedniku Stjepanu Mesiću, zaključuje portal.

SouthEast European Times donosi kako bi manje stranke mogle odlučiti o izborima u Hrvatskoj, dok je Turkishpressu, uz samu informaciju o preliminarnim rezultatima, bilo zanimljivo i to da je osumnjičenik za ratne zločine, Branimir Glavaš, ušao u Sabor. Prenose i kako su njegovi odvjetnici ranije kazali kako bi Glavašu, ukoliko bude izabran u Sabor, mogao biti vraćen imunitet te bi trebao biti pušten na slobodu.

R.I.
Foto: Index

Pročitajte više