Strani mediji o proslavi "Oluje"

IZVJEŠTAVAJUĆI o obilježavanju 10. godišnjice operacije "Oluja", svjetski mediji pišu kako je u Kninu svečano obilježen jubilej "Oluje", međutim, opći je dojam kako nam svijet nije odveć naklonjen po pitanju "Oluje". Kao glavna negativnost spominje se ubijanje srpskih civila te general Gotovina kojega traži haški sud.

Beogradski B92 korektno je izvijestio o samoj svečanosti koja se jutros odvijala u Kninu, a zanimljivo je kako je u tekstu Knin okarakteriziran kao grad koji je do ljeta 1995. godine bio glavni grad samozvane Republike Srpske Krajine.

Ista agencija u svome izvješću spominje zvižduke i proteste dijela publike koja je izviždala predsjednika Mesića, te dodaje kako hrvatski mediji tom događaju nisu posvetili veliku pažnju.

B92 također javlja o paralelnoj proslavi obljetnice koju je organizirao dio umirovljenih generala HV-a, a agencija prenosi i izjave saborskog predsjednika Šeksa, premijera Sanadera i predsjednika Mesića koji su "Oluju" jednoglasno proglasili čistom i pravednom.

Pogrešno je jedino preneseno kako su na svečanosti posebna atrakcija bili padobranci koji danas, zbog jake bure na tom području, ipak nisu iskočili iz aviona i sletjeli na kninski stadion.

Reuters u članku o svečanosti javlja kako je danas u Kninu bilo daleko najmanje nacionalističkog raspoloženja, inače vrlo prepoznatljivog na sličnim skupovima u Hrvatskoj u posljednjih desetak godina.

Agencija javlja o tisućama okupljenih u Kninu na skupu koji je započeo podizanjem hrvatske zastave u nekada glavnom gradu pobunjeničke države. Novinar u svom članku iznosi i poznate detalje oko same operacije, a u tekstu se spominje oko 200.000 izbjeglih i oko 150 poginulih srpskih civila.

UN-ov sud za ratne zločine u Haagu označio je "Oluju" kao zajednički zločinački pothvat s ciljem etničkog čišćenja, a zbog toga su podignute optužnice protiv trojice hrvatskih generala. Jedan od njih, Ante Gotovina, još uvijek je u bijegu, a Zagrebov neuspjeh u njegovu izručenju blokirao je državne pokušaje ulaska u EU, prenosi Reuters.

Reuters prenosi također izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da Hrvatska treba zatražiti "oprost od onih kojima se u njezino ime činilo zlo".

Njemačka agencija dpa citira Sanaderov poziv za "pomirbom među narodima jugoistočne Europe", te piše kako je prema procjenama oko 400 srpskih civila ubijeno u Krajini.

Francuska agencija France presse u svome izvješću naglašava Mesićev poziv sugrađanima da priznaju kako je bilo zločina protiv Srba u Hrvatskoj koja treba priznati da je "u ratu bilo i onih koji se nisu borili za Hrvatsku nego za sebe, koji su rušili i ono što nije trebalo".

AFP javlja i da je Mesićev govor bio praćen sustavnim zvižudcima i povicima dijela okupljenog mnoštva.

Ruska agencija RIA Novosti piše kako u Srbiji "Oluju" smatraju najgorim slučajem etničkog čišćenja od 2. svjetskog rata, a zanimljivo je kako je cijeli tekst izvještaja sa svečanosti prosrpski orijentiran.

Ruska agencija spominje kako su hrvatski ratni veterani planirali organizirati prosvjed protiv državnih vlasti zbog kolaboracije s haškim sudom, ali protest je otkazan. Novinar, koji je tekst o svečanosti poslao iz beogradskog dopisništva, navodi brojku od oko 2.500 ubijenih i oko 250.000 protjeranih Srba.

Udruga za zaštitu ljudskih prava Amnesty International objavila je povodom 10. godišnjice "Oluje" kako hrvatski sudovi ni "deset godina nakon pokretanja operacije, nakon koje su počinjeni zločini protiv srpskih civila, nisu uspjeli ostvariti pravdu za sve žrtve ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Foto: FAH i FoNet

Pročitajte više