Strani mediji o srpskim protestima: Vučić ukinuo mjere protiv korone baš prije izbora

Foto: Epa/Screenshot AP

O PROTESTIMA u središtu Beograda tijekom kojih su se jučer navečer sukobili prosvjednici i policija raspisali su se i strani mediji.

Podsjetimo, skupina građana okupila se u utorak ispred skupštine Srbije nakon najave Aleksandra Vučića o ponovnom uvođenju policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Prosvjed je započeo s tek nekoliko stotina sudionika, ali se mnoštvo kasnije uvećalo, a nakon što je dio prosvjednika ušao u zgradu skupštine počeli su incidenti i sukobi s policijom.

Građani kažu da ne žele plaćati pogreške vlade

Reuters piše kako su prosvjednici za porast broja slučajeva koronavirusa okrivili vladu i kako smatraju da građani ne bi trebali plaćati cijenu za pogreške vlasti. Izvješćuje kako su okupljeni zahtijevali ostavku Vučića i vikali: "Srbija se digla na noge!"

Deutsche Welle navodi kako se tijekom protesta s policijom sukobilo na tisuće prosvjednika, koji su na službenike bacali baklje, kamenje, boce i jaja te zapalili nekoliko policijskih vozila. Dodaje kako je policija nakon toga na demonstrante bacila suzavac.

U analizi situacije DW piše da je Vučić tijekom televizijske najave strožih mjera rekao da su sve bolnice u glavnom gradu gotovo pune, navodeći da je Beograd posebno kritičan.

Opisuje kako su prosvjednici uzvikivali "Želimo uhićenje Vučića" i "izdaja". 

Kritike ukidanja mjera netom prije izbora

CNN izvješćuje da su prosvjednici rekli kako je vlada ukinula mjere ograničenja da bi se mogli održati izbori u lipnju. Navodi da je Srbija bila prva zemlja u Europi koja je provela izbore za vrijeme pandemije i da su u to vrijeme organizirani skupovi s malim ili nikakvim mjerama društvenog distanciranja.

France24 piše kako je srpska policija ispalila suzavac na prosvjednike koji su protestirali zbog ponovnog uvođenja policijskog sata. Navodi kako kritičari vlade optužuju predsjednika da je uoči izbora 21. lipnja, na kojima je pobijedila njegova stranka, prerano ukinuo mjere ograničenja. Dodaje kako tjednima tijekom predizborne kampanje nije bilo skoro nikakvih mjera i da su održavani sportski događaji s tisućama gledatelja.

Američka novinska agencija AP također piše kako mnogi krive autokratskog srpskog predsjednika za ukidanje mjera ograničenja samo zato da bi učvrstio vlast nakon parlamentarnih izbora. Navodi kako su se uz prepune tribine ponovno počele održavati nogometne i teniske utakmice, a da su izbori održani 21. lipnja unatoč upozorenjima stručnjaka da bi masovna okupljanja bez društvenog distanciranja mogla dovesti do novog porasta slučajeva covida-19.

The Guardian opisu situacije dodaje kako su tijekom prosvjeda ozlijeđena 43 policajca i 17 prosvjednika.

Pročitajte više