Strani mediji o prosvjedima u Hrvatskoj: Slučaj Mirele Čavajde je izazvao bijes

Foto: Igor Kralj/PIXSELL/Screenshot

PROSVJEDI u Zagrebu i još nekoliko hrvatskih gradova na kojima se zahtijevalo poštovanje zakonskih prava žena odjeknuli su izvan granica Lijepe naše. U tom kontekstu se izvještava i o subotnjem Hodu za život koji je održan u Zagrebu.

O tome su se raspisali austrijski i njemački mediji, ali i britanski BBC.

"Tisuće prosvjeduju u Hrvatskoj za pravo na pobačaj" naslov je članka objavljenog u austrijskom Standardu.

Der Standard: Liječnici su joj odbili pobačaj i poslali je u Sloveniju

"U Zagrebu i nekoliko drugih gradova prosvjedi su održani pod motom 'Dosta', prenose mediji. Razlog tome bio je slučaj trudnice kojoj je u početku odbijen pobačaj unatoč teškoj bolesti fetusa. Slučaj je izazvao nacionalni bijes i raspravu o ograničenjima legalnog pobačaja", navodi austrijski list.

Der Standard donosi detalje slučaja Mirele Čavajde.

"Povod za prosvjede bio je slučaj 39-godišnje Hrvatice čijem je fetusu prije tri tjedna u šestom mjesecu trudnoće dijagnosticiran smrtonosni tumor na mozgu. Dijagnoza je bila da će dijete ili umrijeti ili će biti teško invalidno. Ipak, liječnici su odbili pobačaj i savjetovali joj da se zahvat obavi u Sloveniji. Odbili su je, prema pisanju medija, četiri zagrebačke bolnice", piše Der Standard.

"Burna rasprava u javnosti"

Kada je slučaj početkom svibnja izbio u javnost, izbila je burna rasprava, navodi austrijski list. 

"Izmučenu ženu slali su tamo-amo, a liječnici su u početku davali oprečne dijagnoze. Ovog tjedna liječnička komisija konačno je utvrdila da je u ovom slučaju pobačaj dopušten iz medicinskih razloga", navodi se.

Der Standard ističe da oko 60 posto hrvatskih ginekologa odbija pobačaj iz razloga priziva savjesti, a u nekim javnim bolnicama nema niti jednog liječnika koji bi to učinio.

Tagesspiegel: Katolička crkva i konzervativne skupine traže zabranu pobačaja

Berlinski Tagesspiegel citira aktivisticu Sanju Sarnavku koja je na prosvjedima rekla da treba "natjerati zdravstveni sustav da poštuje žene".

Pobačaji su u Hrvatskoj općenito mogući do desetog tjedna, piše Tagesspiegel.

"I kasnije se abortus može izvesti u iznimnim slučajevima: u slučaju silovanja, incesta ili ozbiljne opasnosti po zdravlje majke ili djeteta. Međutim, aktivisti se boje sve većeg ograničenja prava na pobačaj", ističe se.

Njemački list na kraju napominje da u Hrvatskoj "konzervativne skupine, koje podupire utjecajna Katolička crkva, godinama zagovaraju ograničenja prava na pobačaj".

Njemački radio: U Hrvatskoj liječnici često odbijaju raditi pobačaje

Njemački javni radio Deutschlandfunk u svojem izvještavanju ističe da je slučaj Mirele Čavajde "ponovo pokrenuo dugogodišnju raspravu o pobačaju u zemlji članici Europske unije". 

"Iako su pobačaji općenito legalni, liječnici ih često odbijaju. Konzervativne snage u Hrvatskoj godinama rade na zakonskoj zabrani", navodi njemački radio.

Katolički tjednik Die Tagespost: U Zagrebu održani skupovi za dosljednu zaštitu života i protiv nje

Vrijedi spomenuti i izvještavanje njemačkog katoličkog tjednika Die Tagespost o ovoj temi.

Oni pišu o "novoj svađi u vezi s abortusom u Hrvatskoj" i navode da su održane demonstracije "za dosljednu zaštitu nerođenog života i protiv nje. U isto vrijeme u glavnom gradu Hrvatske boravio je kardinal državni tajnik Pietro Parolin."

Njemački katolički tjednik piše da je demonstracije "potaknuo slučaj 39-godišnje Mirele Čavajde". 

"Nekoliko zagrebačkih klinika uskratilo joj je pobačaj nakon što je djetetu u utrobi u šestom mjesecu trudnoće dijagnosticiran tumor na mozgu", navodi Die Tagespost.

"Oporbena socijaldemokracija (SDP) sada je u saboru uložila prijedlog zakona o izmjeni zakona o pobačaju. Velika pro-life demonstracija održana je u Zagrebu u subotu, sedmi 'Marš za život, obitelj i Hrvatsku'. Od 21. svibnja do 11. lipnja hrvatski branitelji života planiraju daljnje demonstracije, primjerice u Splitu, Zadru, Sisku i Osijeku", piše Die Tagespost.

No veći dio svojeg članka ovaj katolički tjednik posvećuje posjetu Pietra Parolina te s kime se susreo u Zagrebu.

BBC navodi da je Hrvatska izrazito katolička zemlja

BBC pak u svojem izvještaju o prosvjedima u Hrvatskoj navodi da "iako je pobačaj legalan u ovoj izrazito katoličkoj članici Europske unije, sve veći vjerski pritisak znači da mnogi liječnici odbijaju izvršiti prekide trudnoće".

"Prosvjed u subotu uslijedio je nakon što su se tisuće okupile kako bi podržale ženu kojoj je odbijen pobačaj unatoč dijagnosticiranju fetalnih abnormalnosti. Hrvatske zdravstvene vlasti sada su joj dale dopuštenje za prekid trudnoće.

Nakon sve većeg negodovanja javnosti, liječničko povjerenstvo prošlog je tjedna presudilo da su ispunjeni medicinski i pravni preduvjeti za postupak. No navodi se da će žena na zahvat morati otputovati u susjednu Sloveniju", javlja BBC.

Pročitajte više