Strani ulagači pisali vladi, protiv su uvođenja poreza na ekstraprofit

Foto: Patrik Macek/Pixsell

AMERIČKA gospodarska komora u Hrvatskoj, Kanadsko-hrvatska poslovna mreža, Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora i Nordijska gospodarska komora u Hrvatskoj, koje okupljaju većinu stranih ulagača u Republici Hrvatskoj, objavile su zajednički izjavu iz koje proizlazi da se snažno protive najavi vlade Republike Hrvatske o uvođenju dodatnog poreza na dobit koji bi se, suprotno preporukama Europske komisije, primjenjivao i na industrije koje posluju izvan energetskog sektora.

"Porez će dodatno otežati privlačenje stranih ulaganja"

"Nacrt Prijedloga zakona o dodatnom porezu na dobit ne pridonosi nužnoj gospodarskoj stabilnosti u neizvjesnim trenucima za budućnost poslovanja. Naglašavamo kako Prijedlog ne potiče inozemna izravna ulaganja i/ili ponovno ulaganje stranih tvrtki koje već posluju na teritoriju Republike Hrvatske. Primjena predloženog poreza dodatno će otežati privlačenje stranih ulaganja i konkurentnost kompanija koje posluju u Hrvatskoj.

Pritom smatramo da je ovaj Prijedlog dodatnog oporezivanja, koji bi se odnosio na kompanije s prihodima u 2022. godini većim od 300 milijuna kuna i to po stopi od 33 posto na dobit veću od 20 posto u odnosu na četverogodišnji prosjek, indikativno diskriminatoran i ne pridonosi pravednom gospodarskom oporavku", stoji u zajedničkom priopćenju.

"U nadolazećim izazovnim vremena, posebno za gospodarstvenike koji se bore s ozbiljnim poremećajima na tržištu nastalim kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu, potrebna je uska suradnja između javnog i privatnog sektora kako bi se što uspješnije radilo na rješavanju gospodarskih problema.

Stoga pozivamo Vladu Republike Hrvatske da razmotri stavove naših udruženja te zajednički, u razgovorima s poslovnom zajednicom, pronađe način za donošenje učinkovitih mjera za ublažavanje negativnih posljedica krize kao i stvaranja  gospodarskih uvjeta za oporavak", poručuju iz komora.

 

Pročitajte više