Stranka za BiH glasove birača kupovala kravama?

STRANKA za BiH nakon nedavno provedenih lokalnih izbora sumnjiči se da je birače općine Trnovo, nedaleko od Sarajeva, potkupljivala kravama ne bi li svoj glas dali toj stranci. Sumnja Središnjeg izbornog povjerenstva i Tužiteljstva BiH da se dogodio ovakav bizaran način podmićivanja glasača pojavila se nakon reportaže o tome koja je emitirala na Federalnoj televiziji (FTV) u okviru emisije "60 minuta".

Prema izvorima navedene televizije, glavna pošalica koja se proširila općinom Trnovo bila je - "glasuj za vola kako bi dobio kravu" i to u vrijeme predizborne kampanje kada su članovi Stranke za BiH navodno besplatno dijelili krave onim biračima koji su obećali da će na glasačkim listićima zaokružiti njihove kandidate.

Na izborima u Trnovu je na koncu pobijedio kandidat Stranke za BiH Ibro Berilo, a pritužbu Izbornom povjerenstvu je poslala Stranka demokratske akcije, koja je u tom kraju glavna konkurencija Stranci za BiH.

U prijavi Sauda Arnautovića, predsjednika Izbornog povjerenstva, koju je proslijedio Tužiteljstvu BiH, stoji da se "u noći 27. rujna u Trnovu iznenada pojavio tegljač s 36 steone junica u čijoj su pratnji bili dužnosnici SBiH-a Emina Dubravić, Mirsand Pindžo, spomenuti Berilo, Ismet Imamović i Selim Hamizić", nakon čega je obavljen "prisilan istovar". Osim toga, još dva kontingenta od nekoliko desetaka krava dopremljena je u Trnovo 4. listopada - dan uoči izbora.

Ig.M.
Foto: AFP

Pročitajte više