Stranke koje nisu bile u Saboru, a pređu izborni prag dobit će 40 tisuća kuna

HRVATSKA Vlada na današnjoj je zatvorenoj sjednici odlučila da će pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u iznosu od 40 tisuća kuna imati i stranke koje do kraja prošle godine nisu bile zastupljene u Saboru, a na parlamentarnim izborima pređu izborni prag.

Odluku o utvrđivanju visine naknade troškova izborne promidžbe za izbor zastupnika u Hrvatski sabor na isti iznos imaju pravo i predlagatelji neovisnih lista koji na izborima dobiju više od pet posto važećih glasova.

Kandidati za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina koji prođu izborni prag imat će pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u iznosu od 20.500 kuna.

Vlada je donijela i Odluku o obvezi rada Ministarstva unutarnjih poslova na dan izbora.

Stranke koje imaju zastupnike u Saboru od države dobivaju novac za svoje troškove prema broju zastupnika. Tako će od države najveći iznos dobiti SDP (oko 12 milijuna) kuna, a slijede HDZ (oko 9,3 milijuna), HSS (4,3 milijuna), HSLS (3,7 milijuna) i Libra (2,6 milijuna). Iznose veće od milijun kuna dobit će i HB i HSP, dok će DC, LS, HNS i PGS dobiti od 530.000 do 820.000 kuna.

Za provedbu parlamentarnih izbora u državnom je proračunu osigurano oko 80 milijuna kuna.

Pročitajte više