Stranke koje podržavaju predsjednika u vodstvu

Stranke koje podupiru kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva zadržale su vodstvo nakon prvog kruga izbora za donji dom kazahstanskog parlamenta, objavilo je u četvrtak središnje izborno povjerenstvo.

Oporba tvrdi da su vlasti ukrale pobjedu te su obećale masovne prosvjede diljem cijele zemlje uoči 3. listopada i drugog kruga izbora.

Nazarbajevljeva stranka Otan (Domovina) osvojila je 33 od ukupno 77 mjesta u parlamentu na izborima u nedjelju, izjavila je šefica povjerenstva Zagipa Balijeva.

Stranka Aist (Roda), koja podržava predsjednika, osvojila je deset mjesta dok je stranka Asar (Svi zajedno), na čijem je čelu Nazarbajevljeva kćer Dariga, osvojila tri mjesta.

"Danas su vlasti ukrale pobjedu stranci Ak Zhol", kazao je šef te stranke Bulat Abidov.

"Ako ne bude reakcije od Nazarbajeva, namjeravamo organizirati referendum o nepovjerenju predsjedniku države", dodao je.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koja je pratila održavanje izbora u toj državi srednje Azije, objavila je da "nisu zadovoljili obveze OESS-a ni druge standarde demokratskih izbora".

(Hina) xbis ysd

Pročitajte više