Strašan ekološki incident kod Rijeke: Iz rafinerije opet iscurio mazut, more i obala totalno zagađeni

Foto: Goran Kovacic/Pixsell

JUČER popodne u Kostreni na predjelu Dražina – Potkvarovo – Klančić i dalje prema lučici Podurinj došlo je do teškog onečišćenja mora i obale. INA je potvrdila kako je u Rafineriji nafte Rijeka došlo do propuštanja ugljikovodika izvan rafinerijske zaštitne brane te da je počela sanacija onečišćenja.

Iz Općine Kostrena kažu kako je došlo do onečišćenja mazutom, odnosno crnom masnom tekućinom te da je odmah nakon što je to uočeno i prijavljeno na teren izašao općinski komunalni redar te napravio očevid.

Onečišćenje je zatim prijavljeno i svim mjerodavnim službama: Centru 112, Lučkoj  kapetaniji Rijeka, tvrtki Dezinsekcija i vodopravnoj inspekciji u Rijeci, a obavijest je dostavljena i Ini, uz zahtjev za hitnim očitovanjem o događaju.

Ovo nije prvi put, strpljenje je pri kraju

Kako tvrdi načelnica općiine Mirela Marunić, strpljenje građana i općinskih vlasti je pri kraju.

"Ovo je strašno i to jednostavno više ne možemo tolerirati. Općina Kostrena reagirala je prema svim nadležnim institucijama i očekujemo da hitno nešto poduzmu, jer je ovo problem koji nadilazi mogućnosti jedinice lokalne samouprave", kazala je Marunić.

Predsjednica Općinskog vijeća Gordana Vukoša kazala je kako je posljednji incident neprihvatljiv te od svih institucija traži najoštrije reakcije u što kraćem roku.

"Povremeni incidenti postali su učestali, a onečišćenja sve češća i sve većih razmjera. Naši mještani su s pravom zabrinuti za svoju sigurnost i očekuju od svih nas da bez daljnjeg odgađanja nešto poduzmemo", rekla je Vukoša.

INA poručuje da je jučer popodne u Rafineriji nafte Rijeka došlo do propuštanja ugljikovodika iz kruga rafinerije izvan zaštitne brane te da su odmah aktivirane ovlaštene tvrtke za sanaciju.

"U najkraćem mogućem roku pristupilo se ograđivanju zahvaćene površine mora plutajućim branama, što će zaustaviti potencijalno širenje ugljikovodika, nakon čega se pristupa sanaciji za koju je planirano da bude završena unutar 24 sata. Daljnje informacije o događaju bit će dostupne po završetku sanacije i provođenja istrage o uzroku i izvoru propuštanja", priopćila je INA.

Građani Rijeke žale se kako iz rafinerije često dolazi do zagađenja pa tako i na najpopularnijiem riječkom kupalištu Žurkovu kojem je inače dodijeljena Plava zastava.

 

Pročitajte više