Strasbourg: Cox se oprostio od članova Europskog parlamenta

PREDSJEDNIK Europskog parlamenta, irski liberal Pat Cox u srijedu se oprostio od zastupnika europske skupštine u Strasbourgu kojom je upravljao od siječnja 2002., no novinarima nije želio otkriti kakvu će funkciju obavljati u budućnosti.

Cox (51), član Europskog parlamenta posljednjih 15 godina, u oproštajnom je govoru rekao da se na predstojećim izborima u lipnju ne namjerava kandidirati na dosadašnju funkciju. Nije želio govoriti ni o svojim predstojećim političkim koracima. Analitičari smatraju da je on jedan od mogućih kandidata za dužnost predsjednika buduće Europske komisije koja će početi s radom 1. studenoga 2004.

Šefovi država i vlada EU-a na predstojećem bi europskom summitu 17. i 18. lipnja u Bruxellesu trebali imenovati nasljednika Romana Prodija.

"Europa je bila razlog mojeg političkog angažmana. Istom ću cilju nastaviti služiti onako kako najbolje mogu. Veliko iskustvo u mom profesionalnom životu bilo je upravo članstvo u Europskom parlamentu", rekao je Cox pred kolegama eurozastupnicima koji su nakon njegova govora ustali i ispratili ga pljeskom.

Osvrnuvši se na proteklih pet godina rada Parlamenta, Cox je ocijenio da je "ta institucija bila dobar partner Europskom vijeću i Europskoj komisiji".

Pročitajte više