Strašna epidemija ebole u Kongu. Umrlo gotovo stotinu djece

Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

GOTOVO stotinu djece umrlo je prošle godine u Demokratskoj Republici Kongo zbog epidemije ebole, a situacija je sve gora jer se broj novih slučajeva zaraze udvostručio prošlog mjeseca, rekli su iz organizacije Save the Children, a prenosi CNN.

Od izbijanja epidemije u kolovozu prošle godine od te virusne bolesti umrlo je 97 djece. 65 djece bilo je mlađe od 5 godina.

No situacija se sada čini još ozbiljnijom jer je u siječnju ove godine zabilježeno povećanje broja novih slučajeva; tako je broj novooboljelih narastao s dvadeset na četrdeset tjedno. Dakle, u samo posljednja tri tjedna u siječnju evidentirano je 120 novih slučaja zaraze ebolom.

Visoka stopa smrtnosti

Zbog ebole prosječno umire polovica zaraženih, no u ovoj posljednjoj epidemiji stopa smrtnosti je oko 60%.

Simptomi su: visoka temperatura, bolovi u tijelu, mučnina, povraćanje, proljev, a ponekad i zatajenje jetre i bubrega te krvarenje.

Trenutna epidemija ebole druga je najsmrtonosnija u Kongu u povijesti, odmah nakon one koja je izbila u zapadnoj Africi 2014. godine, kada je ta bolest ubila više od 11.000 ljudi.

505 smrtnih slučajeva

U Kongu se od kolovoza prošle godine ukupno 806 osoba zarazilo ebolom. 505 oboljelih je umrlo.

"Ako sada nešto ozbiljno ne poduzmemo, epidemija može trajati još šest mjeseci, ako ne i cijelu godinu", rekla je Heather Kerr, direktorica organizacije Save the Children.

No napore pri sprječavanju daljnjeg širenje ebole koče nesigurnost i nasilje na istoku zemlje.

Procjenjuje se kako više od milijun izbjeglica putuje kroz pokrajine Sjeverni Kivu i Ituri, što je dodatan potencijalni čimbenik rizika za širenje ebole.

Pročitajte više