Strašna oluja poharala Europu: 48 poginulih u Francuskoj, 6 u Njemačkoj

NAJMANJE 59 osoba poginulo je u pet europskih zemalja čije je dijelove poharala strašna oluja. Najviše ljudi poginulo je u Francuskoj, čak 48, a većina njih se utopila ili su stradali nakon što su na njih pali dijelovi zgrada ili drveta. U Njemačkoj je poginulo šest osoba, troje ih je stradalo u Španjolskoj, dok su Belgija i Portugal zabilježile po jedan smrtni slučaj, najnovije su informacije, stranih agencija.

Vjetar je tijekom oluje dosezao čak 210 km/h, a najugroženije je bilo područje zapadne francuske obale gdje se smatra nestalima više desetaka ljudi, dok ih je 59 ozlijeđeno. Više od milijun kućanstava u Francuskoj ostalo je bez struje i telefona. Iako je oluja u Parizu bila dosta blaga u odnosu na drugi dio zemlje, više od sto letova je tijekom nedjelje otkazano.

Francuski premijer Francois Fillion oluju je nazvao nacionalnom katastrofom, ministar unutarnjih poslova Brice Hortfeux na ulice ugroženog područja poslao je stotine policajaca i tisuće vatrogasaca. Predsjednik Sarkozy danas bi trebao posjetiti područja koja su stradala u naletu oluje Xynthia.

Oluja je pogodila i Njemačku te Belgiju no dok je došla do njih već je oslabila.

Pročitajte više