Strava na emigrantskom brodu: Nedaleko od Tripolija utopilo se 600 ljudi?

NEKOLIKO stotina emigranata koji su pokušali brodom pobjeći iz Libije u Europu, možda se utopilo nedaleko od Tripolija, prenosi BBC. Na brodu je bilo oko 600 migranata, a UN-ova agencija za izbjeglice izvještava da je dosad pronašla 16 tijela, među kojima i dvije bebe.

UNHCR je upozorio da bi svi brodovi koji putuju Sredozemnim morem trebali biti spremni za pomoć improviziranim plovilima, kojima tisuće očajnika pokušavaju napustiti Sjevernu Afriku.

Guardian: NATO odbio pomoći brodu, 61 osoba umrla od gladi i žeđi

NATO je demantirao tvrdnje da su njegove mornaričke trupe ostavile desetke migranata da umru, s još jednog broda koji je doživio havariju. Iz vojnog saveza uvjeravaju da nisu znali za situaciju na brodu, čiji su putnici navodno dva tjedna na otvorenom moru bili prepušteni sami sebi.

No, britanski Guardian piše da je 61 od 72 putnika na tom brodu umrlo od gladi i žeđi, i to nakon što su ih uočile posade s NATO-ovog broda i vojnog helikoptera.

Iz UNHCR-a prenose svjedočanstva izbjeglica s talijanskog otoka Lampeduse, koji tvrde da su na putu vidjeli brod s oko 600 putnika kako tone nedaleko od luke u Tripoliju. Izbjeglice tvrde da se pomorska nesreća dogodila u petak, a mnogi od njih bili su u rodu s onima koji nisu uspjeli doći do Europe.

Zašto im nitko ne pomogne na otvorenom moru?

"Zastrašujuće je da brodovi toliko dugo mogu ploviti Sredozemnim morem, a da im nijedan od komercijalnih ili vojnih brodova ne pomogne. To se više nikad ne bi smjelo dogoditi", izjavila je Laura Boldrini iz UNHCR-a.

Od početka nemira, iz Libije i Tunisa u Italiju je ove godine pokušalo prijeći oko 30 tisuća ljudi. 

Pročitajte više