"Prizor je bio strašan!": Tko je ubio 46 pasa u zagrebačkom prihvatilištu za pse?

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell, Prijatelji životinja

U UTORAK u poslijepodnevnim satima policija je u prihvatilištu za pse na Jadranskoj aveniji u Zagrebu, gdje je stigla na dojavu građana, pronašla 46 uginulih pasa raznih pasmina! Na terenu je osim policije bila i veterinarska služba na čelu s veterinarskim inspektorom. Okolnosti se još uvijek uvrđuju, kazali su Indexu iz policije. Uginuli psi pronađeni su u prihvatilištu Udruge Astor.

Veterinari koji su proveli noć na terenu kažu da je prizor strašan, a službene izjave ne daju jer je slučaj preuzelo Državno odvjetništvo. Pretpostavlja se da bi uzor ovog stravičnog događaja moglo biti trovanje. Radio Sljeme javlja kako se u veterinarskim krugovima može čuti da su psi otrovani izuzetno ubojitim otrovom, svjesno i namjerno.

Misterij udruge Astor

 "Lešine pasa će biti otpremljene u Hrvatski veterinarski institut radi utvrđivanja uzroka uginuća, a prema do sada poznatim podacima, radi se o lešinama ukupno 46 pasa. Očevid je u tijeku i do dobivanja rezultata obdukcije ne možemo govoriti o uzrocima uginuća. DORH i MUP provode istragu pa nismo u mogućnosti iznositi nikakve detalje o istoj", kaže šefica Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Brankica Capek.


"Udruga Astor nije u mrežu protiv napuštanja životinja i mi ne znamo za njih iako mreža broji više od 80 udruga. Za njih nismo ni čuli. To je jedino što mogu reći, osim da je situacija vrlo ozbiljna, zahtjeva brzu istragu te da je svako zgražanje građana u potpunosti opravdano", poručuje predsjednik udruge Prijatelji životinja koji osuđuje ovaj tragičan događaj. Nada se da će odgovorni za smrt 43 nedužna psa biti pronađeni i sankcionirani.

Prijatelji životinja: Kazne za ovakve zločine su premale

Prijatelji životinja osuđuju zločin prema životinjama te zahtijevaju nakon izvršenog očevida temeljitu i ustrajnu istragu koja bi trebala dovesti do počinitelja ovog stravičnog kaznenog djela kao i otkriti motive koji su doveli do tog čina.

"Prema neslužbenim informacijama ubijeno je preko 40 pasa najvjerojatnije trovanjem ili nekim drugim nasilnim sredstvom. Istraga bi trebala pokazati i tko je bio odgovoran za pse te ulogu udruge Astor koja se spominje u slučaju, a o kojoj se malo zna u javnosti te ista nije dio Mreže protiv napuštanja životinja", poručuju Prijatelji životinja.

"Kako postoji sumnja da se radi o napuštenim životinjama, ovakav zločin ujedno i pogoršava već ionako groznu sliku brige o napuštenim životinjama u Hrvatskoj. Lokalne zajednice, izuzev nekolicine, ne izvršavaju odredbe Zakona o zaštiti životinja odnosno ne provode programe kastracije i udomljavanja te edukacije građana dok mnogi pojedinci i udruge posvećuju svoje živote kako bi spasili životinje i čim prije ih udomili", tvrde Prijatelji životinja, koji smatraju da su za ovakav zločin propisane novčane i zatvorske kazne jednostavno premale.
 

Pročitajte više