Stravični slučajevi zlostavljanja u vojsci zgrozili Rusiju

Stravičan slučaj zlostavljanja u ruskoj vojsci, koji je doveo do toga da su jednom 19ogodišnjaku morale biti amputirane obje noge i genitalije, zgrozio je rusku javnost i ponovno na vidjelo iznio problem koji se ignorira godinama.

Rusija se još nije oporavila od šoka nakon što je u javnost izašla vijest o brutalnom premlaćivanju pitomca tenkovske akademije Andreja Sičeva, koji je toliko teško ozlijeđen da su mu liječnici morali amputirati noge i genitalije, a svakog dana mediji je zasipaju novim slučajevima zlostavljanja i propusta u ruskoj vojsci.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je stravičnim taj incident, u kojem su Sičeva tri sata tukli i zlostavljali drugi vojnici i nadređeni na staru godinu. Devetnaestogodišnji vojnik danima nakon premlaćivanja nije dobio liječničku pomoć, sve dok se nije razvila gangrena kada je amputacija bila neizbježna. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, ali jako teško, kažu liječnici.

Putin je prošlog tjedna naredio ministru obrane Sergeju Ivanovu da ponudi svu moguću pomoć uredu glavnog tužitelja koji istražuje taj zločin kao i da podnese prijedloge pravnog i organizacijskog karaktera za poboljšanje obrazovanja u vojsci i mornarici.

Također je riješio stambeno pitanje obitelji Sičev. Lokalna administracija dodijelila je obitelji 500.000 rubalja pomoći, a moskovski mediji prenose broj računa na koji građani mogu uplatiti pomoć nesretnom vojniku. Liječnici su izjavili da bi mogao biti podvrgnut operaciji rekonstrukcije genitalija.

Putin je u petak izjavio da tužiteljstvo mora odlučno reagirati na svaki podatak o nasilju i zlostavljanju u vojsci kao i na pokušaje dužnosnika da se ti podaci zataškaju.

U međuvremenu su mediji javili o još 10 teških incidenata. Među njima je i slučaj Jevgenija Koblova (21), koji je pretučen u svibnju prošle godine na odsluženju vojnog roka u Habarovsku na dalekom istoku Rusije. Odveden je kod liječnika tek nakon 24 dana, koje je proveo ležeći u podrumu. Njemu su također amputirane noge.

Da je stanje u ruskoj vojsci kritično pokazuje i slučaj časnika ruskih elitnih raketnih snaga Vladimira Kontanistova koji je iznajmljivao svoje vojnike kao radnu snagu lokalnim tvrtkama za razne poslove. Vojni sud kaznio ga je sa 60.000 rubalja globe. Taj slučaj uništio je mit u ruskoj javnosti da časnici raketnih postrojbi nisu podlegli mitu i korupciji raširenoj u ostalim dijelovima vojske.

Ruski muškarci u dobi između 18 i 27 godina moraju odslužiti najmanje dvije godine vojnog roka. Vojnici koji su već odslužili jednu godinu iživljavaju se nad novacima i to je općepoznati ritual poznat pod nazivom "djedovšina" ili "vladavina djedova", piše RIA Novosti. "Djed" je nadimak za starijeg vojnika.

"Djedovšina" se jako negativno odrazila na imidž oružanih snaga Ruske Federacije, pokazuju rezultati nedavno provedeno ispitivanje javnog mišljenja.

Sveruski centar za istraživanje javnog mišljenja objavio je podatak da 54 posto Rusa ima negativno mišljenje o vojsci, dok je u prosincu prošle godine takvo mišljenje imalo 38 posto ljudi.

U pokušaju da se stane na kraj toj raširenoj pojavi u vojsci Kremlj je podržao ideju uspostave vojne policije i obećao je da će skratiti obavezni vojni rok na 12 mjeseci.

Prema Human Rights Watchu (HRW), zbog "djedovšine" deseci vojnika godišnje umiru, a stotine pokušavaju izvršiti samoubojstvo. Skupine za ljudska prava već godinama govore o bullyingu u ruskoj vojsci.

"Velika većina vojnih časnika ili ignorira zlostavljanje ili ga ohrabruje", jer oni smatraju te napade "učinkovitim sredstvom održavanja discipline u svojim redovima", priopćio je HRW 2004. u svom izvješću o tom problemu.

Pročitajte više