Straw: Europa se mora zajednički boriti protiv terorizma

BRITANSKI ministar vanjskih poslova Jack Straw pozvao je u utorak Europu da se zajedničkim snagama bori protiv terorizma, upozoravajući da nakon terorističkih napada u Madridu postoji realan rizik od novih podjela.

"Moramo biti ujedinjeni i u Europi i u svijetu kako bismo se borili protiv te zajedničke (terorističke) prijetnje. Moramo se boriti protiv podjela angažiranjem na strani ljudi različitih vjera i podrijetla na temelju univerzalnih vrednota koje svi branimo", rekao je Straw u Kopenhagenu, na otvaranju seminara "Svjetski izazovi pred Europskom unijom".

Straw je naglasio da je rizik od podjela ozbiljan. "Moramo ga prepoznati i napasti", rekao je.

Zauzimajući se za zajedničku borbu svih civiliziranih zemalja, Straw je ocijenio da "zajedništvo ne znači da se ne može voditi živa debata o pitanjima kao što su vojna akcija u Iraku".

"Poštujem takva (kritička) stajališta. Taj tip rasprave je napokon sastavni dio demokracije", naglasio je. "Uvjeren sam da smo bili u pravu kada smo učinili to što smo učinili. No, naše napore sada moramo usredotočiti na naše zajedničke ciljeve u budućnosti, bila to izgradnja sigurnog, stabilnog i prosperitetnog Iraka, ili zajednička borba protiv svjetske prijetnje terorizma", rekao je Straw.

"To, međutim, ne možemo učiniti sami. Transatlantska suradnja, putem NATO-a, G8, i partnerstva EU-a i SAD-a, igrat će ključnu ulogu", naglasio je šef britanske diplomacije.

(Hina) xzt ydj

Pročitajte više