Stric vozača Mikulića preko Crvenog križa traži kontakt

STANKO MIKULIĆ, stric hrvatskog vozača Damira Mikulića, koji je zarobljen u Iraku, podnio je u utorak u prostorijama Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu zahtjev za uspostavljanjem kontakta obitelji i već mjesec dana zatočenog Mikulića.

"To pismo će dužnosnici Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) za vrijeme svojeg prvog sljedećeg posjeta Iraku pokušati predati Damiru Mikuliću", izjavio je za Hinu njegov stric Stanko. Kako je dalje rekao, dužnosnici Crvenog križa izvijestili su ga da je nedavno izaslanstvo ICRC-a posjetilo logor Bucca u Iraku, gdje je po američkim informacijama zatočen Mikulić, ali da nije posebice tražilo Damira Mikulića, pa stoga ne mogu potvrditi da se Damir u njemu nalazi.

"Predstavnici Crvenog križa su predložili da i Damirov otac Marko Mikulić, koji živi u Čapljini, dođe u prostorije Crvenog križa u Mostaru i ondje potpiše pismo slično kakvo sam ja danas potpisao u Zagrebu", rekao je Damirov stric, koji živi u Zagrebu, a kod kojeg je Damir bio prijavljen i stanovao.

Zamjenica predstojnika Hrvatskog Crvenog križa i voditeljica Nacionalnog ureda službe traženja Dubravka Horvat rekla je u utorak za Hinu da je stric Damira Mikulića ispunio tzv. obrazac obiteljske poruke, što je redovan postupak. "Obrazac je tako koncipiran da gospodin Mikulić može odmah i odgovoriti", pojasnila je.

"Sva redovna procedura oko slanja obiteljske poruke je poštovana i obavljena i sada trebamo biti strpljivi i čekati odgovor".

Voditelj radne skupine MVP-a za događaje u Iraku Vinko Ljubičić rekao je u utorak za Hinu da nema novih informacija o vozaču Mikuliću, ali da je u ovom trenutku najvažnije to da je on živ i zdrav i da se zna gdje se nalazi. Te je podatke Hrvatskoj u petak proslijedila američka strana.

"Naravno da od američke strane očekujemo i dodatne informacije", nastavio je Ljubičić, i da tražimo da nam odgovore koja je mogućnost kontakta za obitelj i naravno za MVP. On je podsjetio da je Hrvatskoj obećano da će postupak protiv njega biti ubrzan.

"Mislim da će se u redovnoj diplomatskoj proceduri njegova sudbina ipak riješiti na jedan zadovoljavajući način", rekao je Ljubičić.

Hrvatski vozač kamiona pritvoren je u Iraku prije mjesec dana u logoru Bucca nedaleko od Umm Qasra na krajnjem jugu zemlje, gdje američke snage drže pritvorene strance, potvrdilo je u petak hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i američko veleposlanstvo u Zagrebu.

Mikulić je pritvoren zato što je "navodno prikupljao podatke o vozilima i osobne podatke preko granice koja se smatra normalnim interesom turista", bilo je rečeno u američkom priopćenju.

Amerikanci su priopćili da će Mikulićev slučaj biti ubrzan te da ga trenutačno razmatra službeno tijelo sastavljeno od Iračana i državljana drugih zemalja, koji nisu pripadnici američke vojske.

Logorom Bucca, u kojem se trenutačno nalazi nešto manje od četiri tisuće pritvorenika, upravlja 800. brigada vojne policije američke vojske.

Vjesnik je prenio u utorak izjavu pukovnika Barrya Johnsona, glasnogovornika Multinacionalnih snaga iz Bagdada, koji je rekao da su o Mikulićevom pritvaranju, "u skladu sa Ženevskim konvencijama, obavijestili Međunarodni Crveni križ". Glasnogovornica Međunarodnog Crvenog križa Rana Sidani za Vjesnik je izjavila kako ta organizacija o Damiru nema "apsolutno nikakvih saznanja".

Damir Mikulić, po informacijama koje su dali članovi obitelji, ne govori dobro niti jedan strani jezik što mu otežava komunikaciju u pritvoru.

Pročitajte više