Stručni skup "Odgoj za mir i nenasilje"

MINISTARSTVO znanosti, obrazovanja i športa planira u idućoj godini osposobiti desetak timova za krizna stanja koji će, u suradnji s Društvom za psihološku pomoć, po cijeloj Hrvatskoj reagirati u slučajevima nasilja i drugih kriznih situacija.

Rekao je to načelnik Odjela za posebne programe Uprave za zajedničke programe Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Dragutin Funda, na danas započetom dvodnevnom stručnom skupu "Odgoj za mir i nenasilje", organiziranom za ravnatelje učeničkih domova, stručne suradnike u školama i nastavnike.

Funda je najavio da će se 2005. održati i seminari za stručne suradnike u svim osnovnim školama u Hrvatskoj za prevenciju nasilja. Istaknuo je i da će se izdvojiti posebna sredstava za prevenciju nasilja u školama, tako da će u idućem periodu svaka osnova škola dobiti oko 2.700 kuna isključivo za tu namjenu, dok će nagodinu svaka srednja škola dobiti oko 4.800.

Potrebu za tim potvrđuju i rezultati nedavnih anketa o prevencije nasilja u školama, koje je Ministarstvo provelo u 21 osnovnoj i srednjoj školi u Hrvatskoj, a prema kojima postoji "neodgodiva potreba" prevencije koju treba početi u najranijoj dobi.


Skup je pozdravio i ravnatelj Zavoda za školstvo Vinko Filipović istaknuvši kako problem nasilja među djecom mora angažirati sve elemente društva. Nasilja u školama postaje dnevno prisutno, osobito je istaknuto u medijima, čime se odvlači pozornost od pozitivnih vrijednosti u školama, zaključio je Filipović.

U radnom dijelu skupa održane su stručne radionice o nenasilnom rješavanju sukoba, a predavanje o pozitivnim vrijednostima održala je dr. Dubravka Miljković.

Skup je organizirao Odjel za školstvo Matice hrvatske, Županijsko stručno vijeće ravnatelja te zagrebački Učenički dom Marije Jambrišak.

Pročitajte više