Stručni tim u Starim Mikanovcima savjetovat će roditelje i djecu

KRIZNI stručni stožer za pomoć mladima danas je stigao u Stare Mikanovce. Osnivanje stručnog tima najavio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić nakon što je u tom selu pokopan Berislav Čavić. 22-godišnji Čavić bio je čak treći mladić koji je u Starim Mikanovcima oduzeo vlastiti život u razdoblju kraćem od tri mjeseca. Prije njega su samoubojstvo počinila dva 17-godišnjaka.

Zbog toga je odlučeno da je mladoj populaciji Starih Mikanovaca potrebno psihološko savjetovanje, a šest članova stručnog tima imenovalo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Stručni će tim najprije posvetiti određeno vrijeme proučavanju stanja u Starim Mikanovcima tako što će razgovarati s roditeljima i njihovom djecom, kako odvojeno, tako i u skupinama. "U srijedu će od 9 do 12 i od 17 do 19 sati u školi biti otvoreno savjetovalište u kojem će svi moći zatražiti pomoć", kaže načelnik općine Stari Mikanovići Tadija Orlović.

Dio članova tima bit će raspoređen i u Poljoprivredno-šumarsku srednju školu u Vinkovcima. To je škola koju su pohađala dva 17-godišnjaka koja su se odlučila na samoubojstvo u razmaku od mjesec i pol dana. Članovi stručnog tima za sada ne žele s nikakvim informacijama izlaziti u javnost pa je poznato tek da će njihova misija trajati desetak dana, a ravnatelj škole u Vinkovcima potvrdio je da će se razgovori, osim s učenicima i roditeljima, obaviti i s nastavnicima.

Samoubojstva nisu ritualna i nema nikakve sekte

Podsjećamo kako policija za sada nije u javnost izlazila s detaljima oko samoubojstava pa se o motivima još nagađa. No, istražitelji vjeruju da tri samoubojstva nisu direktno povezana, a demantirali su informacije da je okolicu Vinkovaca zahvatio val masovnih samoubojstava mladih, koje su proteklih dana kružile Hrvatskom. Iz policije su apelirali na sve građane da prestanu s širenjem glasina kako je na području Vinkovaca u recentnom razdoblju zabilježeno desetak samoubojstava, te kako iza svega stoji nekakva sekta.

Naime, u javnosti su se nakon trećeg samoubojstva počele pojavljivati informacije kako su se mladići ubili zbog pritiska od strane sotonističke sekte "Crna ruža", što uvelike podsjeća na paniku koja se proširila prije dvadesetak godina. Tada se, naime, prvi put na ovim prostorima pojavila informacija o sekti "Crna ruža" čiji članovi počinjavaju samoubojstva, ali postojanje iste nikad nije dokazano pa se najvjerojatnije radi samo o iskrivljenim glasinama.

Zbog toga je informacije o postojanju takve sekte praktički nemoguće naći i na internetu, a jedina slična organizacija koju Google poznaje nosi naziv "Djeca crne ruže". Radi se o beznačajnoj i gotovo nepoznatoj sekti koja se razvila pod okriljem sotonističke crkve, a čiji članovi idealiziraju Lucifera, ali ne postoje zapisi da prakticiraju ritualna samoubojstva.

Pročitajte više