Stručnjaci istražuju je li Tutankamon bio ubijen

TIM STRUČNJAKA trebao bi u ožujku objaviti izvješće o tijelu egipatskog faraona Tutankamona, koje bi moglo pružiti nove dokaze u prilog teoriji da je taj dječak-faraon bio ubijen.

Zahi Harwas, čelnik egipatskog Vrhovnog vijeća za starine, izjavio je da će rendgenske snimke mumificiranog tijela zasigurno pomoći u rasvjetljavanju tajne oštećenja lubanje, koje je potaknulo teoriju o ubojstvu.

"Rupa u kosti o kojoj ljudi toliko pričaju prisiljava nas da im objasnimo o čemu se radi", rekao je Hawass. "Završavamo istraživanje, a rezultate ćemo objaviti u ožujku", dodao je.

Iako su dragocjenosti iz njegove grobnice nadaleko poznate, Tutankamonova mumija detaljno je analizirana samo četiri puta otkad ju je 1922. godine britanski arheolog Howard Carter pronašao posve netaknutu.

Tijelo dječaka-faraona prvi je put u siječnju snimljeno kompjutorskom tomografijom (CT) i to iz različitih kutova. Arheolozi su posljednji put otvorili sarkofag 1968. godine kada je rendgenska snimka otkrila oštećenje lubanje, koje je potaknulo teoriju o ubojstvu mladog vladara udarcem u glavu. Njegov vrhovni svećenik i vojni zapovjednik označeni su kao glavni osumnjičenici.

Tutankamon je vladao tijekom nemirnog i konfuznog dijela egipatske povijesti, naslijedivši monoteističkog faraona Ahnatona 1362. godine prije Krista, koji je, pretpostavlja se, bio njegov otac. Tutankamon je umro neposredno nakon što je postao punoljetan.

Hawass je rekao da znanstveni tim čine Egipćani, među njima patolozi i antropolozi, no dodao je da će im se priključiti i stručnjaci iz Italije i Švicarske.

Pročitajte više