Stručnjaci o stanju na burzi: Izbori su samo poslužili kao ispušni ventil

CIJENE dionica na Zagrebačkoj burzi (ZSE) posljednjih dana kreću se silaznom putanjom. I dok neke bilježe tek lagani pad, do jedan posto vrijednosti, cijene drugih su pale i do 40 posto, što je dioničarima zasigurno donijelo glavobolje.

Dionice Atlantic Grupe, koje se od jučer nalaze na tržištu, drugi dan za redom posluju s minusom. Iako ih se u javnoj ponudi prodavalo za 935 kuna, njihova cijena na ZSE je daleko niža. Tijekom jučerašnjeg dana, nakon prvominutnog skoka na 965 kuna, cijena je pala i do 831 kune. Ipak, na sreću svih novih dioničara, zaključna cijena trgovanja ipak je bila jednaka onoj iz javne ponude, pa su prvi dan završili s "pozitivnom nulom". Danas se cijene dionice Atlantic Grupe ponovno kreću oko 860 kuna po dionici.

Dionice Hrvatskog telekoma (T-HT) ponovno obaraju rekorde kada je riječ o padu cijene. Nakon jučerašnjeg minimuma od 325,06 kuna, i zaključne cijene od 330,02 kune, današnja cijena HT-ovih dionica se spustila i do 320,01 kuna, što je trenutni minimum.

Dionice Veterine, koje se u javnoj ponudi prodavalo po cijeni od 100 kuna po dionici, daleko su od svog burzovnog maksimuma od 140 kuna po dionici, a tek ih lipe dijele od cijene iz javne ponude. Današnja cijena tih dionica kreće se između 101 i 105 kuna po dionici. Prije samo mjesec dana, cijena dionica IGH se kretala iznad 15 tisuća kuna, a tijekom današnjeg trgovanja padala je i do 9.500 kuna. Trenutno se kreće oko 11 tisuća kuna.

Jedan od najvećih burzovnih gubitaša ovog mjeseca je Ingra, čije su se dionice prije manje od mjesec dana prodavale po cijeni od 60 tisuća kuna, dok im je danas cijena padala i do 45 tisuća kuna po dionici. Trenutna cijena se kreće oko 48 tisuća kuna po dionici.

"Izbori su samo poslužili kao ispušni ventil"

Najnovija događanja na burzi te utjecaj političkih izjava na trenutnu situaciju, za Index je prokomentirao analitičar Raiffeisen banke Hrvoje Dolenec, koji pojašnjava kako je riječ o "očekivanoj korekciji" te kako su "izbori samo poslužili kao ispušni ventil".

Rast vrijednosti na burzi je proteklih mjeseci bio "nerealan", pa se "ovakva korekcija dugo očekivala", a posljedica je "brojnih faktora", između ostalog, i korekcija na međunarodnim burzama te "značajnog pada svjetskog tržišta". "HT je pokrenuo lavinu rasta dionica i sada se događa svojevrsna korekcija tih cijena", pojašnjava Dolenec.

Kada je riječ o izjavama političara, pa tako i o SDP-ovoj najavi poreza na kapitalnu dobit, Dolenec je rekao: "Ljubo Jurčić je još u ožujku najavio uvođenje na kapitalnu dobit, no možda je tek sad ta izjava dobila na težini, s obzirom na neizvjestan ishod predstojećih izbora. Posljednjih je mjeseci došlo do velikog rasta cijena, a izbori su sad samo poslužili kao ispušni ventil".

Činjenicu da mali ulagači sada masovno prodaju dionice, uspaničeni stanjem na burzi, Dolenec je prokomentirao riječima: "Tržište često reagira po sistemu krda - prvi krene, a onda svi za njim, bez obzira što tako sami sebi ruše cijenu".

"HT je bio poklon pred izbore"

"Kretanja na tržištu su posljedica pregrijavanja tržišta, kako onog domaćeg, tako i međunarodnog", rekao je u razgovoru za Index Denis Fudurić, direktor InterFinancea, koji smatra kako izjave političara nisu imale prevelikog utjecaja, jer "stanje na burzi nije ružičasto već posljednja tri mjeseca", a predviđa i daljnji pad cijena.

"Kada cijene krenu silaznim putem kao sada, stvara se jedna spirala pada cijena i dolazi do povlačenja investitora, ponajprije onih stranih, a zatim se zajednički povlače fondovi i individualni ulagači", pojašnjava Fudurić, dodajući kako ovakvo stanje na burzi stvara velike probleme i bankama, s obzirom na kredite koje su odobravale te činjenicu da građani sada masovno povlače novac i iz investicijskih fondova.

Komentirajući kretanja pojedinih dionica, Fudurić je rekao kako od dionica Atlantic Grupe nije ni bio očekivan veliki rast cijena, te kako je on mogao biti do maksimalnih 10-ak posto, s obzirom da je cijena IPO-a Atlantic Grupe bila pri samom vrhu. Dionica koja je proteklog mjeseca izazvala pravu euforiju na burzi, IPO HT-a, prema Fudurićevim riječima bila je "poklon pred izbore". "U mnogim dionicama nema fundamentalnih razloga za pad. Najčešće prvo stradaju likvidne dionice, jer fondovi prvo prodaju ono na čemu će najmanje izgubiti - dionice koje još uvijek mogu dobro prodati, uz minimalni pad cijene. HT je žrtva potrebe institucionalnih investitora", pojašnjava direktor InterFinancea.

"Kada je riječ o malim dioničarima, oni ne samo da nisu iskusni investitori, nego nisu investitori uopće. Posljednjih godina se mnogo napravilo na razvoju tržišta, ali nije se napravilo ništa po pitanju edukacije širih masa", rekao je Fudurić komentirajući činjenicu da mali dioničari, kada vide ovakvo stanje na burzi, panično prodaju svoje udjele.

Ipak, prema Fudurićevim riječima, ovakvo stanje je bilo očekivano, s obzirom da "stanje na burzi nije ružičasto već posljednja tri mjeseca". "Rast cijena velikog broja dionica bio je nerealan i potaknut rastom tržišta, a ne rastom vrijednosti samih tvrtki o čijim je dionicama riječ, pa ovakav pad cijena nije nerealan, već je svođenje na njihovu stvarnu vrijednost", smatra Fudurić.

I.M.
Foto: ZSE

Pročitajte više