Stručnjaci osporavaju Bushove informacije

AMERIČKI predsjednik George Bush je tijekom posljednje tv-debate s demokratskim predsjedničkim kandidatom Johnom Kerryjem 13. listopada izjavio da su Sjedinjene Države uhitile ili ubile 75 posto čelnika terorističke mreže AlQaide, no stručnjaci američkih obavještajnih službi osporavaju tu informaciju te tvrde da su na njihova mjesta došli novi ljudi.

"Uhićene su tri četvrtine čelnika Al-Qaide", rekao je Bush u posljednjoj tv-debati u kojoj je sudjelovao i njegov politički protivnik John Kerry, održanoj 13. listopada. Kerry tada nije opovrgao brojke što ih je iznio Bush već je kazao kako će u slučaju pobjede na izborima 2. studenog povesti još agresivniju borbu protiv mreže Osame bin Ladena.

No stručnjak za nacionalnu sigurnost u Centru za međunarodnu politiku Melvin Goodman doveo je u pitanje brojke što ih je iznio američki predsjednik. "Predsjednik je iznio nasumične brojke", tvrdi Goodman, dodavši kako američke obavještajne službe "ne mogu sa sigurnošću tvrditi niti koliki je točan broj aktualnih članova Al-Qaide".

Prema riječima drugog američkog dužnosnika koji je želio ostati anoniman, brojka od 75 posto odnosi se na čelništvo Al-Qaide, ali prije 21. rujna 2001. Uhićeni ili ubijeni čelnici dijelom su zamijenjeni novim članovima na čelu Al-Qaide, no, prema mišljenju neimenovanog stručnjaka obavještajne službe, ubijeno ih je ili uhićeno oko 25 posto.

Pročitajte više