Stručnjaci tvrde: Zbog potresa od 8,8 stupnjeva, zemlja će u Čileu podrhtavati još godinama

TRI snažna potresa danas ujutro su ponovno pogodila Čile. Prvi je oko 6,20 sati po lokalnom vremenu bio jačine od 6,2 stupnja, nakon njega je bio najjači od 6,8 stupnjeva te je uslijedio i treći od 6,6 stupnjeva.

Epicentar današnjih potresa bio je na dubini od 30 kilometara na udaljenosti od 30-ak kilometara od grada Concepciona. Zasad nema nikakvih informacija o broju žrtava niti o nastaloj šteti.

"Što je jači prvi potres, to su jači i oni koji slijede"

Stručnjaci tvrde kako bi jaki potresi, nakon onog od 8,8 stupnjeva prošle subote, mogli još godinama pogađati Čile. "Što je jači prvi potres, to su jači i oni koji slijede te ih je više i pogađaju područje duže vremena", tvrdi američki geofizičar John Bellini te je dodao kako bi potresi Čile mogli pogađati još godinama.

Stručnjaci tvrde da je Haiti pogodilo mnogo manje potresa, nakon onog prvog, zato što je i taj prvi bio slabiji, nego onaj što je pogodio Čile. "Jedan od razloga je taj što je čileanski potres bio mnogo jači od onog koji je pogodio Haiti te je 'otpustio' oko 500 puta više energije", kazala je američka geofizičarka Jessica Sigala te dodala kako je mnogo energije otpušteno i sada se Zemlja pokušava vratiti u normalu. "U tim pokušajima se Zemlja još uvijek miče te to izaziva potrese nakon onog prvog", objasnila je Sigala.

U Čileu proglašena tri dana žalosti za žrtvama razornoga potresa

Vlasti u Čileu su za nedjelju proglasile početak trodnevnoga žalovanja za žrtvama subotnjega katastrofalnog potresa u kojem je poginulo više od 800 ljudi. Čile je jučer pogodio još jedan potres jačine 6,3 stupnja po Richteru, ali u njemu nije bilo žrtava. Središnje drugoga potresa, koji nije bio povezan sa subotnjim, bilo je u gradu Calama na sjeveru države.

Vlasti su već objavile i predviđanja koliko će im vremena biti potrebno za obnovu štete izazvane potresom. Prema jučer objavljenim riječima čileanske predsjednice Michelle Bachelet, "država će za oporavak trebati tri, četiri godine".

To znači da će se novi čileanski predsjednik Sebastian Pinera, koji će Bachelet naslijediti 11. ožujka, gotovo cijeli svoj mandat boriti s oporavkom od razornoga potresa.

U Čile je danas u dvodnevni posjet došao i generalni tajnik UN-a Ban Ki Moon koji će obići Concepcion, najoštećeniji grad nakon subotnjega potresa.

Pročitajte više