Stručnjaci upozoravaju na ozonsku rupu iznad Europe

NEUOBIČAJENA ozonska rupa otkrivena nad središnjom Europom navela je češke vlasti da izdaju zdravstvena upozorenja građanima a do kraja lipnja mogla bi pokriti i širu regiju uključujući i Njemačku, priopćili su u četvrtak meteorolozi i stručnjaci za klimu.

Karel Vanicek koji vodi češki opservatorij za sunce i ozon (SOO) za ovotjedne visoke razine ultraljubičastog zračenja štetnog za kožu okrivio je rupu tankog sloja ozona koja stoji nad središnjom Europom.

U nedjelju je indeks ultraljubičastog zračenja (UV) u Češkoj dostigao rekordnu razinu od 8.44 koja se smatra opasnom za svjetlopute Europljane.

"Imamo nenormalno tanak sloj ozona nad središnjom Europom", izjavio je Vanicek agenciji DPA. "Kao rezultata toga imamo veći intenzitet solarnog zračenja te je sada UV indeks dostigao najvišu ikada zabilježenu razinu".

U četvrtak u podne postaja SOO-a u središnjoj Češkoj zabilježila je UV indeks od 8.0, a predviđanja su da će se visoke razine UV zračenja nastaviti najmanje do kraja tjedna.

Agencija za meteorologiju češke vlade upozorila je građane da izbjegavaju dugi boravak na suncu, zaštite izložene dijelove kože zaštitnim kremama i nose sunčane naočale.

Dnevne satelitske snimke nizozemske agencije za klimu KNMI pokazuju da se ozonska rupa ovoga tjedna smjestila i nad velikim dijelom Njemačke, Češke i Austrije.

Po Vaniceku razine ozona u atmosferi nad središnjom Europom pale su tijekom prošlog desetljeća. Vanicek kaže da pojavu obilježavaju promjene u kretanju zračnih masa 12 kilometara nad zemljom.

Zračne mase koje su se inače nalazile nad Sredozemnim morem i sjevernom Afrikom početkom ljeta nisu se pomaknule na sjever, objasnio je Vanice. "Nešto se promijenilo u kruženju zraka u nižim razinama stratosfere. Tijekom proteklog desetljeća stalno smo imali niske razine ozona tijekom ljeta".

Vanicek ne smatra da je promjena uzrokovana kemikalijama koje uništavaju ozon no nije isključio moguću vezu s globalnim klimatskim promjenama.

Pročitajte više