Stručnjaci WHO-a u Kini istražuju uzroke SARS-a

STRUČNJACI Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) stigli su u četvrtak u južnokinesku pokrajinu Guangdong u kojoj se pojavio smrtonosni virus atipične upale pluća od koje je diljem svijeta dosad umrlo 78 osoba.

Stručnjaci se nadaju da će im za šestodnevna boravka lokalne vlasti dopustiti posjet bolnicama, Centru za nadzor bolesti i laboratorijima, kako bi mogli provesti istragu o epidemiji smrtonosnog akutnoga respiratornog sindroma (SARS).

"Kako se čini, o svemu se mora pregovarati", rekao je predstavnik WHO-a Chris Powell kad su stručnjaci iz Pekinga stigli u Guangzhou, glavni grad te pokrajine.

Inozemni stručnjaci kritiziraju Kinu da je kasno prijavila epidemiju koja je počela u studenome prošle godine, te da sprječava dolazak stručnjaka WHO-a u Guangdong u kojem je polovica svih žrtava SARS-a u svijetu.

Prema kineskim podacima, od SARS-a je u toj zemlji dosad umrlo 46 osoba, a zaraženo je 1190.

Kineska je vlada zatražila da se svi novi slučajevi SARS-a prijavljuju WHO-u te da se ustanovi državni sustav za hitne slučajeve, objavljeno je na državnoj televiziji. Glasnogovornik kineskoga ministarstva vanjskih poslova izjavio je da se nada kako strance "neće zavarati netočni podaci".

Epidemiolog WHO-a Robert Breiman tvrdi da je epidemija u Guangdongu možda dosegnula vrhunac. "Čini se da je moguće, barem u Guangdongu, da je problem prešao vrhunac", rekao je novinarima i dodao kako ne misli da je to i drugdje slučaj.

Kineski mediji uglavnom ponavljaju vladinu tvrdnju da je epidemija pod nadzorom, ali stanovnici Pekinga ipak poduzimaju mjere opreza, javlja Reuters.

(Hina) vm dgk

Pročitajte više